Guantánamo egy évet kapott

Elrendelte a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását és a terrorizmussal gyanúsítottak kegyetlen módszerekkel történő kihallgatásának beszüntetését tegnap Barack Obama amerikai elnök. A rendeletet az elnök a Fehér Házban írta alá ünnepélyes keretek között. "Azt üzenjük, hogy az Egyesült Államok tovább folytatja a harcot az erőszakkal és a terrorizmussal szemben. (...) Mindezt hatékonyan, értékeinkhez és eszményeinkhez hűen fogjuk tenni" - mondta aláírás után az új elnök. A kubai területen működő amerikai támaszponton lévő fogolytábor bezárása Obama egyik választási ígérete volt. A telepen éveken át vádemelés nélkül tartottak fogva terroristagyanús embereket. jelenleg 245 fogoly él ott.

Az amerikaiak 42 százaléka szerint kellene a foglyokat a bázison hagyni, 53 százaléka pedig más megoldás pártján van. 62 százalékuk úgy vélte: a (polgári) amerikai igazságszolgáltatás elé kell állítani a foglyokat.

Obama - kampányígéretéhez hűen - utasította az amerikai katonai vezetőket is, hogy tegyenek további előkészületeket az iraki csapatkivonásra. A csapatkivonás jóval összetettebb feladatnak ígérkezik annál, hogy az új elnök egyetlen tollvonással véget vessen a katonai jelenlétnek az arab országban.

Szerda este (helyi idő szerint) Obama egyébként újra letette az elnöki esküt John G. Roberts, a Legfelsőbb Bíróság elnöke előtt a Fehér Ház térképtermében. Ezt az indokolta, hogy a keddi beiktatási ceremónián egymás szavába vágtak, és Roberts elrontotta a szórendet. A Fehér Ház jogi tanácsadója szerint az eredeti eskütétel is érvényes volt, de óvatosságból az ismétlés mellett döntöttek. Ez korábban másokkal is előforsult már. Ezen kívül azok az új elnökök, akiknek beiktatási napja vasárnapra esett, kétszer mondtak esküt: először szűk körben, majd hétfőn a Capitolium lépcsőjén.

Ezek a guatánamói bilincsek hamarosan gazdátlanok lesznek
Ezek a guatánamói bilincsek hamarosan gazdátlanok lesznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.