Göncz Kinga: A gázai misszióban hazánk is részt venne vám- és pénzügyőrök, rendőrök kiküldésével

Intenzív, az egymásrautaltság jegyében zajló szomszédságpolitikával kezdi 2009-et a magyar diplomácia - derült ki Göncz Kinga külügyminiszter keddi évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Gázvita. A régiót sújtó ukrán- orosz gázvitával kapcsolatban Göncz elmondta, hogy Magyarország már régebben javasolta a gázpiacok összekötését. Szerinte a kialakult helyzet tanulsága, hogy "létfontosságú a szolidaritás a térség államai között, hiszen egymásra vagyunk utalva". Leszögezte, hogy bár hosszú távúnak mutatkozik az orosz-ukrán megállapodás, semmi sem garantálja, hogy a jövőben nem pattanhat ki új feszültség. Ezért is fontos az európai szintű együttes fellépés.

Egyesült Államok. Az új amerikai elnök beiktatása előtt pár órával a magyar külügyminiszter elmondta, hogy még szorosabb EU-USA-kapcsolat várható a jövőben, hiszen Barack Obama fő szövetségesként tekint az unióra. Göncz szerint az új elnöknek először a közel-keleti konfliktus megoldásával kell szembenéznie. Göncz kiemelte, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel különleges együttműködésre számít, ahogy ez eddig is létezett a női tárcavezetők között.

EU-elnökség. A 2010-ben induló spanyol-belga-magyar EU-elnökségi trióval kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy Magyarországon már aktívan elindult a magyar szakemberek nyelvi és szakképzése. Hazánk különösen fontos időszakban veszi majd át a stafétabotot, hiszen 2011-re várható Horvátország csatlakozása.

Magyar misszió Gázában. Mint Göncz kifejtette, a Gázai övezetben életbe lépett tűzszünet után az EU-ban felmerült egy határtámogató misszió felállítása; a gázai misszióban hazánk is részt venne vám- és pénzügyőrök, rendőrök kiküldésével. A misszió lehetőségéről tárgyalnak majd jövő hétfőn az unió külügyminiszteri tanácsának ülésén.

.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.