Izrael megkezdte a kivonulást

Megkezdte a kivonulást tegnap este az izraeli hadsereg Gázavároson belüli és akörüli kulcspozíciókból, a Gázai övezet és Izrael határtérségébe húzódva vissza a tűzszünet életbelépése után. Újra megnyílt a január 3-án lezárt út az övezet északi és déli része között. Szemtanúk szerint a harckocsik az övezet északi és keleti határán, még palesztin területen foglaltak el új állásokat. Az izraeli Tízes Csatorna a határ felé tartó harckocsikat és mosolygó katonákat mutatott. Fotósok a győzelem V betűjét felmutató katonák csoportjait látták.

A Ynet izraeli hírportál szerint a katonák egy része csalódott, amiért "ilyen hamar" véget ért a hadművelet, mert szerintük többet tehettek volna a Hamasz elpusztításáért.

A gázaiak ezrével tódultak az utcára, hogy megkeressék rokonaikat, és megnézzék, mi történt otthonukkal. Az övezet északi felén lévő Beit Lahijában a palesztin mentősök több mint 95 holttestet találtak a romok között, legtöbbjük Hamasz-harcos volt. Palesztin orvosok szerint mintegy 1200 gázai vesztette életét és több mint 5000 sebesült meg a 22 napig tartó harcokban. Izrael tábori klinikát nyitott vasárnap a gázai övezeti határ mentén az ostromlott övezet betegeinek és sebesültjeinek.

Korábban azonnali tűzszünetet hirdetett a Hamasz palesztin radikális szervezet gázai övezetbeli fegyveres szövetségeseivel, és egy hetet adott Izraelnek, hogy kivonja csapatait a területről. A Hamasz döntése fél nappal követte Ehud Olmert izraeli ügyvezető miniszterelnök bejelentését, miszerint a zsidó állam helyi idő szerint vasárnap hajnali két órakor leállítja a Gázai övezet ellen tavaly december 27-én indított offenzívát. Mark Regev izraeli kormányszóvivő annyit mondott, hogy tiszteletben tartják a tűzszünetet, amennyiben a zsidó államot nem éri támadás vagy provokáció a Hamasz részéről.

Olmert azzal indokolta az (akkor még) egyoldalú tűzszünetet, hogy az "Öntött Ólom" fedőnevet viselő offenzíva elérte minden célját. Hangsúlyozta, komoly csapást mértek a Hamaszra, jelentősen csökkent az iszlamista szervezet lehetősége arra, hogy rakétatámadásokat mérjen Izraelre. Ehhez képest az izraeli tűzszünet életbelépése óta legalább 17 rakéta esett Izrael déli részére, ahol egy ember könynyebben megsérült. Az izraeli légierő visszalőtt a rakétaindító helyek felé, és Beit Lahijából is lövöldözésről érkezett hír. Vasárnap délután, a Hamasz tűzszünetének bejelentése után a Gázai övezetből még két rakétát lőttek ki Izraelre.

Olmert ugyanakkor nem zárta ki a hadművelet folytatásának lehetőségét. A kormányfő megismételte: Izrael nem a gázaiak ellen vívott háborút, de azt is kijelentette Iránra utalva, hogy ha Izrael ellenségeinek továbbra is van kedve háborúzni, Izrael készen áll.

Nem érte el minden célját az izraeli hadsereg - érvel a Haarec izraeli napilap honlapján megjelent elemzésében Aluf Benn. Az újságíró szerint a Hamasz nemzetközi legitimitást és szimpátiát nyert az elmúlt hetekben, és még mindig ők az urak a Gázai övezetben. Benn szerint a 2006-os libanoni háború sikertelensége és a botrányok miatt megtépázott Olmertnek nagy "visszatérést" jelentett a gázai offenzíva, és ha nem ítélik el az ellene felhozott vádakban, akkor később még újra próbálkozhat a politikai porondon is. Benn arra is felhívta a figyelmet, hogy Cipi Livni külügyminiszter legalább már egy hete érvelt a kabinetben az egyoldalú tűzszünet mellett, amit végül Ehud Barak védelmi miniszter is támogatott. Most úgy tűnik, Olmertet is sikerült meggyőzni.

Minicsúcsot tartottak Sarm-es-Sejkben

A tűzszünetet támogatandó, a nemzetközi közösség színe-java megjelent az egyiptomi üdülővárosban, hogy a gázai polgárok és Izrael mellett foglaljanak állást. Konkrétum alig született Sarm-es-Sejkben: mindenki támogatja hosszú távú tűzszünet megszületésére vonatkozó egyiptomi erőfeszítéseket, illetve megegyeztek egy Gázát segélyező konferencia összehívásában. A népes társaság európai résztvevői aztán tegnap este Jeruzsálemben folytatták a tárgyalásokat.

A találkozó két társelnöke Hoszni Mubarak egyiptomi és Nicolas Sarkozy francia elnök volt. Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Csehország, Törökország és Jordánia állam-, illetve kormányfői vettek rajta részt, jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, a palesztinokat Mahmud Abbasz elnök képviselte.

Mubarak elnök az értekezleten további nemzetközi támogatást kért az egyiptomi tervezethez a gázai övezeti erőszak tartós megszűnése érdekében, "hogy megszilárduljon a tűzszünet, s egy következő szakaszban megvalósuljon az izraeli csapatok kivonása Gázából, visszatérés a fegyverszünethez, az átkelőhelyek megnyitása és a blokád feloldása". Hozzátette, hogy Egyiptom - egy még nem rögzített időpontban - otthont ad egy másik nemzetközi találkozónak is, amelyen "a Gáza újjáépítéséhez szükséges erőforrások összegyűjtéséről" lesz szó.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy a tűzszünet akkor lehet tartós, ha a Hamasz felhagy a rakétatámadásokkal, Izrael pedig önmérsékletet tanúsít. Sarkozy a megbeszélések után azt hangoztatta, hogy Izraelnek távoznia kell Gázából, ha a Hamasz abbahagyja a rakétatámadásokat.

Ünneplő izraeli katonák hagyják el a Gázai övezetet a 22 napos háború után
Ünneplő izraeli katonák hagyják el a Gázai övezetet a 22 napos háború után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.