Stencilezett Obama, három színben

Egy ikonteremtő plakát is besegít a megválasztott elnök kultuszának építésébe, mégpedig eredetileg a kampányától függetlenül.

Szokatlan lépésre szánta el magát a minap az amerikai Nemzeti Portrégaléria: szakítva az eddigi gyakorlattal, miszerint csak távozó elnökök arcképeit fogadja be, egy Obama-plakáttal kivételt tesz. A Hope (Remény) feliratot, az elnökválasztási kampány egyik hívószavát is tartalmazó alkotás "ikonná" nőtte ki magát az elmúlt hónapokban Amerikában. A stencil (pochoir) technikával készült, a demokrata politikust pirosban, kékben és bézsben mutató portré alapja eredetileg a Reuters hírügynökség egy két évvel ezelőtti fotója, de "névjeggyé" Shepard Fairey varázsolta. A Rhode Island-i dizájnfőiskolán végzett, most 39 éves, Kaliforniában élő fiatalembert az "utcai művészet", a street art egyik úttörőjének tartják. Már igen fiatalon, a 80-as évek végén kultuszt teremtett a pankrátort, "Óriás Andrét" a keleti part utcáin kontextusba helyező plakátsorozatával. Ennek felirata, "Obey", a későbbiekben Fairey szignója lett.

Barack Obama ötletes ábrázolásánál nagyobb kihívást talán elképzelni sem lehet ma az Egyesült Államokban. Unos-untalan visszatérve szerepel a hírmagazinok címlapján: a Time tavaly az év emberévé választotta: design by Fairey! A gagyi- és szuveníripar is igyekszik megédesíteni magának a recessziót az obamás pólókkal, bögrékkel, kulcstartókkal, sapkákkal (e helyütt nem részletezett), szexuális segédeszközökkel, bármivel. Fairey a tömegből kiemelkedő ötlete, hogy a Remény fogalmának Obama az eredetihez képest egyébként tengelyesen tükrözött, kissé felfelé irányuló tekintete és a piros szín ad nyomatékot.

A Bush-ellenes pol arttal (politikai művészettel), bombariadóban végződő egyszemélyes show-val is feltűnő művész maga sodródott az Obama-kampány közelébe. Tervét először hétszáz példányban terítette plakáton és matricán.

A sikert látva négyezerre emelte a számot, mégpedig az előválasztások egyik kulcseseménye, a szuperkedd elé időzítve. Egy Yosi Sergant nevű közvetítőn keresztül végül a demokrata elnökjelölt stábja megkereste Fairey-t, aki kérésüknek megfelelően a fő kampányüzenetnek tartott Reményt illesztette az addigi Haladás (Progress) helyébe. Ezek után már 300 ezer plakátot, és félmillió matricát dobott ki a nyomdagép. Ezeket főleg osztogatták, pénzért csak egy töredékük kelt el. A költségeket a művész maga állta, más bevételeiből. A többi közt az elegáns Saks Fifth Avenue áruházzal van szerződése (amiért bírálatok is érték.) - Szeretném megköszönni, hogy bevetette tehetségét a kampányomban. A munkájában megfogalmazott politikai üzenetek felbátorították az amerikaiakat, hogy elhiggyék: tudnak változtatni a status quón... - írta tavaly februári köszönőlevelében Barack Obama.

Shephard Fairey, alkotásával
Shephard Fairey, alkotásával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.