„Barry” külpolitikáját latolgatja a Kelet

Egy amerikai diplomata nemrég mesélt nekem arról, hogy a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején hogyan szaladgált a kis Barryvel a nyakában a jakartai utcákon. Barry azóta felnőtt, és január 20-tól a Mr. President megszólítás jár neki. Barack Obama egy interjúban pedig elismerte, első külpolitikai élménye az volt, amikor fejlesztési politikával foglalkozó édesanyjával Indonéziába költözött, és akkor értette meg, milyen nagy is a világ.

Szemtanúja volt például a Szukarno-féle puccs utóéletének, amely több százezer áldozatot szedett. Ha Obama közvetlenül nem is, de külpolitikája most visszatér a Távol-Keletre.

Obama elnök Amerikáját tokiói nagykövetként a hírek szerint az Egyesült Államok egyik legelismertebb politológusa, a Harvard Egyetem professzora, Joseph Nye fogja képviselni. A Clinton-kormányban védelmiminiszter-helyettesi pozíciót betöltő Nye volt az, aki meghonosította a soft power, azaz a finom vagy puha, nem katonai erőre, hanem indirekt, kulturális és ideológiai befolyásra épülő hatalom fogalmát. Tőle azt várják az elemzők, hogy elsősorban a biztonságpolitikára és a katonai védelmi ernyőre koncentráló japán-amerikai szövetséget további területekre bővíti majd. Nye egyébként a japán Jomiuri Simbun napilapnak adott interjújában elmondta, hogy az Egyesült Államoknak a jövőben a közjavakra, a nemzetközi szervezetek támogatására, az egészségügy fejlesztésére és a klímaváltozás kihívásainak kezelésére kell fektetnie a hangsúlyt.

Nye-tól azt várják, Kínával kapcsolatban is szerepet vállal majd, és hozzájárul ahhoz, hogy Kínát - japán-amerikai közreműködéssel - felelős hatalommá tegyék, és elmélyítsék vele a nemzetközi együttműködést. Ebben minden bizonnyal segítségére lesz a Clinton-kormány volt külügyminiszter-helyettese, a Kína-specialista Jeffrey Bader is, aki eddig Obama külügyi tanácsadója volt. Nagy valószínűség szerint ő kapja az Ázsia-posztot a Nemzetbiztonsági Tanácsban. A hírek szerint Bader nem ellenzi azt sem, ha Tajpej és Peking tovább dolgozik a Tajvan-szoros kapcsolatainak javításán. Tokióban azonban tartanak attól, hogy a japán-amerikai viszony helyett a kínai-amerikaira helyezik majd a fő hangsúlyt Washingtonban. Hillary Clinton, leendő amerikai külügyminiszter egy tavalyi cikkében ugyanis azt írta, hogy a XXI. század legfontosabb kétoldalú viszonya a kínai-amerikai lesz. Egyes konzervatív japán újságok máris "pandákat ölelő amerikai diplomatákról" írnak, és azt is megjegyezték, hogy Hillary Clinton miniszteri kinevezését megelőző meghallgatása során hatszor említette Kínát, és csak kétszer Japánt.

A Bush-kormányzat Észak-Korea-ügyekben illetékes főtárgyalóját, Christopher Hill Kelet-Ázsiáért felelő külügyminiszter-helyettest Kurt Campbell - Hillary Clinton egyik bizalmasa - válthatja majd. Elemzők szerint Phenjan már az első időszakban tesztelni fogja az Obama-kormányt. Utóbbitól pozitív hozzáállást, agresszív, de nem egyoldalú fellépést, a kétoldalú koreai- amerikai megbeszélések lehetőségét, és a hatoldalú tárgyalások további támogatását várják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.