Rivalizáló arab csúcsok

Majdnem három arab csúcstalálkozót terveztek a napokban, ám a diplomáciai túllicitálást úgy tűnik, csak kettő éli túl. Ám a vita rámutat: egyáltalán nincs egység Izrael elítélésében és a Hamasz támogatásában. Január 19-20-án lesz a 22 tagú Arab Liga találkozója Kuvaitban, ahol az előzetes tervek szerint a gazdasági válságot vitatták volna meg, ám most a gázai offenzíva is napirenden van: erről ma tárgyalnak külügyminiszteri szinten.

Ugyanakkor az öböl menti Katar (sajtóhírek szerint szíriai sugallatra) majdnem három hete kampányol azért: tartsanak rendkívüli csúcstalálkozót ma Dohában a gázai hadművelet súlyossága miatt. A minimális, 15 részt vevő állam azonban nem jött össze: olyan "nehézsúlyú" arab államok maradnak távol, mint Egyiptom, Szaúd-Arábia, Jordánia, Irak. Hogy végképp ellehetetlenítse a katari javaslatot, a kis öböl menti állammal amúgy sem túl baráti viszonyban lévő Szaúd-Arábia csütörtökre összehívta az öböl menti országok rendkívüli csúcstalálkozóját. A diplomáciai kavarás rávilágít az arab nemzetek megosztottságára, illetve a vitára: ki beszélhet a palesztinok nevében - Szíria és Katar, vagy Egyiptom és Szaúd-Arábia? A Reuters szerint az autoriter arab államok amúgy sem szeretnek rendkívüli csúcstalálkozókat összehívni, mert talán olyan, erős hangú dokumentumot kellene elfogadni, ami megfelelne az utca népének, akik keményebb állásfoglalást sürgetnek vezetőiktől Izraellel szemben. Ez összefügg a Hamasszal is: sem Egyiptom, sem Szaúd-Arábia, sem Jordánia nem támogatja a Hamaszt, mert saját szélsőségeseik megerősödésétől tartanak. Persze az arab államok vezetői Irántól is tartanak, mely a Hamaszon keresztül egyre sikeresebben sajátítja ki magának a palesztinok ügyét. Mahmud Ahmadinezsad iráni elnök tegnap élesen bírálta az arab vezetőket, mert véleménye szerint néhányan közülük csendben a háttérbe húzódnak, sőt támogatják a Gázai övezet elleni izraeli támadásokat.

Magyarország a Biztonsági Tanács 1860-as határozata alapján sürgeti a gázai tűzszünetet és azt, hogy teremtsék meg az izraeli-palesztin tárgyalási folyamat felújításának feltételeit - közölte Göncz Kinga külügyminiszter, amikor találkozott Budapesten az arab nagykövetekkel. A kiadott közlemény szerint Göncz hangsúlyozta, hogy a magyar fél sajnálattal fogadta "a Hamasz által kiprovokált és sok civil áldozatot is követelő izraeli offenzívát". Rámutatott, hogy Izrael a nemzetközi jog alapján jogosult az önvédelemre, de válaszaiban az arányosság elvét kell követnie. A magyar kormány az Európai Unióval együtt várakozással tekint az Arab Liga külügyminiszteri, illetve csúcsértekezlete elé, mivel azok elősegíthetik a jelenlegi konfliktus leállítását és a békefolyamat újraindítását. Az arab misszióvezetők felhívták a figyelmet arra, hogy az izraeli hadsereg nagy arányú és folyamatos támadásai, továbbá a határátkelők lezárása miatt humanitárius katasztrófa fenyegeti a helyi lakosságot. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.