Szünet az EU-izraeli kapcsolatok javításában

Közös megegyezéssel jegeli kapcsolatait az Európai Unió és Izrael, miközben az Európai Parlament azonnali és tartós tűzszünetre szólította fel a feleket, a Gázai övezet embargóját kollektív büntetésnek, s ekként a nemzetközi jog megsértésének értékelve.

Nem kívánja büntetni Izraelt az Európai Unió, de elérte, hogy - tekintettel a gázai helyzetre - közös megegyezéssel egyelőre ne folytassák a kapcsolatok javítását célzó munkát, amely decemberben kezdődött. Az akkor meghirdetett program azt szorgalmazta, hogy rendszeresítsék a politikai párbeszédet, vonják be Izraelt az uniós programokba, intézményekbe. S ezt most egyelőre fagyasztják.

Az Európai Parlamentben csütörtökön elfogadott állásfoglalásban a képviselők azonnali és tartós tűzszünetre, a Hamasz rakétatámadásainak és Izrael gázai katonai fellépésének beszüntetésére, a humanitárius segélyek beengedésére szólítottak fel, s szorgalmazták a "két nép - két állam megoldás" megvalósítását. A politikai vitában az elnökség nevében Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter jelezte: az EU készen áll arra, hogy megfigyelőit visszaküldje az övezetbe, hiszen a nemzetközi misszió közvetíthetne a felek között.

Pacifista tüntetés Budapesten az izraeli követségnél
Pacifista tüntetés Budapesten az izraeli követségnél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.