Távirati stílusban

Kim Dzsong Il kijelölte utódját?

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető harmadik fiát jelölte ki utódjának a Koreai Munkapárt élére, még január 8-án - írta csütörtöki jelentésében a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A 24 éves Kim Dzsong Un jelölése váratlanul érte a kommunista párt tisztségviselőit, állítja a Yonhap. Korábban az volt a feltételezés, hogy a legidősebb fiú, Kim Dzsong Nam léphet 67 éves apja örökébe, ám a japán Jomiuri Simbun napilap most azt valószínűsíti, hogy csak névleges államfői tisztséget kapna. A találgatások tavaly augusztus óta erősödtek fel, amikor a feltételezések szerint szélütés érte Kim Dzsong Ilt. (MTI)

Egyeztetés a 2010-es EU-elnökségre

Mostantól minden hónapban egyeztet majd a az EU elnökséget 2010-ben átvevő magyar-belga-spanyol trió - jelentette be Iván Gábor a csütörtökön Budapesten szakállamtitkári szinten megtartott találkozót követően. A hármak közösen vállalnak politikai felelősséget az elnökség sikeréért, s kiemelt témaként kezelik az energiapolitikát - hangzott el. Az unió történetében újfajta gyakorlatnak egy elnöki logó közös kiválasztásával is nyomatékot adnak a felek. (Munkatársunktól)

Obama az elnöki vendégházban

A megválasztott elnök hivatalos portréfotója
A megválasztott elnök hivatalos portréfotója

Az USA volt magyarországi nagykövete, Nancy G. Brinker, jelenlegi protokollfőnök fogadta csütörtökön a Hay-Adams szállodából átköltöző Obama családot a Blair elnöki vendégházban. A megválasztott elnökök az utolsó napokban hagyományosan itt lakva készülnek fel beiktatási beszédükre. A Fehér Házzal átellenben lévő Blair House 119 szobájában 14 fős személyzet szolgálja a leendő első család kényelmét. (Washingtoni tudósítónktól)

Szabad út a venezuelai népszavazásnak

A venezuelai parlament elsöprő többséggel elfogadta szerdán a korlátlan elnöki mandátumról szóló alkotmánymódosítást, amely lehetővé tenné Hugo Cháveznek, hogy tisztének 2012 végi lejártakor újra indulhasson választáson az államfői posztért. A tervezetet még az országos választási bizottságnak is jóvá kell hagynia, s utána, várhatóan még februárban, a lakosság népszavazáson dönt majd az alkotmány módosításáról. Chávez 2007-ben már megpróbálkozott ugyanezzel az alkotmánymódosítással, de akkor a referendumon leszavazták. (AP)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.