Újra ENSZ-épületet ért találat Gázában

Az izraeli csapatok mélyre nyomultak be a félmilliós Gázavárosba, sajtóértesülések szerint egy kilométerre állnak a városközponttól. Szemtanúk szerint az izraeli tankok olykor elindulnak, majd visszatolatnak, hogy teszteljék a Hamasz és más csoportok védekezési technikáját. A sűrűn lakott területeket a húsz napja tartó offenzíva során tegnap komoly bombázások sújtották. Az izraeli hadsereg eltalálta az ENSZ központi épületét is, itt hárman sérültek meg. A palesztin menekültek segélyezéséért felelős UNRWA bejelentette, hogy a támadás miatt felfüggeszti tevékenységét gázai központjában. A halottak száma tegnap tovább emelkedett, legalább 1067 már a huszadik napja tartó támadás kezdete óta. A sebesültek számát 5000-re teszik. Tegnap 14 palesztin rakéta csapódott be dél-izraeli területekre, senki sem sérült meg.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár "felháborodását" fejezte ki az ENSZ-épületet ért találat miatt. Az izraeli kormányfő, Ehud Olmert közölte: az izraeli tüzérség azért nyitott tüzet a gázai ENSZ-létesítményre, mert fegyveresek izraeli katonákra lőttek az épületből. Az ENSZ cáfolja a támadásra vonatkozó izraeli állítást. Az ENSZ-főtitkár szerint egyébként megteremtődtek a harcok "mostani" beszüntetésének feltételei a Gázai övezetben.

Az izraeli tárgyaló, a védelmi minisztérium politikai-biztonsági osztályának vezetője, Amosz Gilád tegnap Kairóba utazott, ahol szerdán a Hamasz befejezte a megbeszéléseket az egyiptomi tűzszünetjavaslatról. Gilád az egyiptomi hírszerzés vezetőjével négy órán át folytatott megbeszélést, és anélkül utazott haza, hogy a találkozóról nyilatkozott volna.

A tárgyalások menetét ismerők szerint Izrael és a Hamasz - ha elvben támogatják is a tűzszünetet - bizonyos kérdésekben nem tudnak majd megegyezni. Az fő kérdések: vajon meddig legyen érvényes a tűzszünet, milyen gyorsan vonuljon vissza az izraeli hadsereg, és mikor nyissák meg a határátkelőket. A Hamasz mindezt egyszerre akarja, Izrael pedig csak fokozatosan. A Hamasz pontosan meghatározott időtartamú tűzszünetet szeretne, Izrael viszont határozatlan idejűt. Izraeli lapok szerint az egyiptomiak komoly nyomást helyeznek a Hamasz tárgyalóira, akik egyelőre csak egy rövid távú tűzszünetben gondolkoznak. Izrael korábban pedig kifejtette: nem megy bele olyan megállapodásba, melynek leple alatt a radikális szervezet újra felfegyverezheti magát.

ENSZ-segélymunkás a szervezet égő épülete előtt
ENSZ-segélymunkás a szervezet égő épülete előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.