Olmert: A művelet folytatódik

- A Gázai övezet elleni izraeli offenzíva közel került ahhoz, hogy elérje a kitűzött célokat, de a hadművelet folytatódni fog - jelentette ki az izraeli miniszterelnök vasárnap. Ehud Olmert szerint a hadsereg imponáló sikereket ért el a gázai fegyveresek elleni hadjáratban, de tovább kell harcolnia, hogy megszűnjenek a Dél-Izrael elleni rakétatámadások. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azonnali tűzszünetre felszólító határozatára célozva Olmert leszögezte: csak Izrael döntheti el, hogyan védheti meg leghatékonyabban állampolgárait.

Olmert a vasárnapi kormányülésen állítólag kijelentette: az izraeli hadsereg példátlan csapást mért a Gázai övezetet uraló Hamasz palesztin mozgalomra, amely "soha többé nem lesz ugyanaz". Matan Vilnai izraeli védelmiminiszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy közelinek tűnik a gázai offenzíva vége.

Az izraeli légierő és a tüzérség Gázaváros ellen hajtott végre támadásokat vasárnapra virradóra. Súlyos harcok bontakoztak ki a várostól keletre, ahol a Hamasz fegyveresei páncéltörő rakétákkal és aknagránátokkal támadtak az előrenyomuló izraeli csapatokra. A hadsereg válaszul harckocsikkal és harci gépekkel támadta az iszlamista fegyvereseket. Orvosi források szerint öt palesztin halt meg, és több tucatnyian megsebesültek - írja az MTI.

Palesztin szemtanúk szerint az izraeli tüzérség a Gázai övezet déli részén két falu ellen intézett támadásokat. Orvosok szerint egy asszony életét vesztette, közel ötvenen - más források szerint több mint százan - szenvedtek égési sérüléseket vagy egészségkárosodást az így keletkező mérges gázok belélegzése miatt. Tizenöt ház égett le. Palesztinok szerint mindezt foszforos lövedékek okozták, ám az izraeli hadsereg ezt határozottan cáfolta.

Az izraeli légierő korábban röpcédulákat dobott le palesztin településekre, a katonai hadművelet kiszélesítésére figyelmeztetve a lakosságot, arra intve a palesztinokat, hogy tartsák magukat távol a Hamasz fegyvereseitől, és ne segítsenek nekik.

Haled Mesaal, a Hamasz vezetője szombaton leszögezte, hogy szervezete nem fogja fontolóra venni a tűzszünetet, amíg Izrael nem vet véget a gázai offenzívának, és nem nyitja meg az övezet határátkelőit. A damaszkuszi emigrációban élő Hamasz-vezető elítélte Izrael gázai offenzíváját, és "holokausztnak" nevezte azt.

Fatahos források szerint a Hamasz katonai szárnyának több vezetője Egyiptomba szökött az alagutakon. Jeruzsálemben közös sajtótájékoztatót tartott Cipi Livni izraeli és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Steinmeier kiállt az izraeli hadjárat mellett. Mint mondta "oka volt megindításának", s tárgyalásaikon felajánlotta a német részvételt az egyiptomi-gázai határt ellenőrző esetleges nemzetközi egységekben - jelentette jeruzsálemi tudósítónk.

Livni egy interjúban közölte, hogy Izrael nem kíván önmérsékletet tanúsítani a gázai hadművelet során, és határozottan fog támadni, amennyiben a palesztin radikálisok folytatják rakétatámadásaikat. A Washington Post című amerikai napilapban szombaton megjelent interjúban úgy vélte: az izraeli hadművelet bizonyos támogatást élvez az arab világ mérsékelt köreiben.

A Koránt menti egy rafahi férfi az összeomlott mecsetből
A Koránt menti egy rafahi férfi az összeomlott mecsetből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.