Bőröndös hetek előtt Obama

A megválasztott amerikai elnök három válságot kezelhet egyszerre, folyamatos költözés közben. Hillary Clintonra újra a galamb szerepe vár a héja után.

Háromszor költözik az Obama család bő két hét alatt. A megválasztott elnök tegnap Chicagóba utazott haza hawaii szabadságáról, de a família a hét végén áttelepül Washingtonba. Barack Obama november 4-e óta feltűnően kerülte a fővárost, és egyúttal a "kettős hatalom" látszatát. A január 20-i beiktatás előtt öt nappal a megválasztott elnökök hagyományosan az államfői vendégház, a Blair House lakói lesznek, ám Obama hiába kérte a Fehér Házat, hogy már jövő hétfőre berendezkedhessen itt. Azt a választ kapta: a vendégház addig foglalt különböző rendezvények miatt.

Így az USA 44. elnökének egy további költözéssel is számolnia kell: a hónap közepéig a Hay-Adams szálloda kényelmét élvezi családjával. A korai áttelepülést az indokolja, hogy a tízéves Malia Obama, illetve a három évvel fiatalabb Sasha hétfőn megkezdi az iskolát a fővárosban. Ugyanabba a magánintézménybe járnak majd, mint korábban Chelsea Clinton; az Obama házaspár hiába keresett megfelelő köziskolát a lányoknak. Amy Carter volt az utolsó elnökgyerek, akit önkormányzati iskolába írattak az igen rossz szociális helyzetű Washingtonban, ahol a tanulók egyharmada él nyomorszinten.

A mintegy 850 milliárd dollárosra tervezett gazdaságélénkítő csomag kidolgozása mellett Obamának két további válságot kell kezelnie párhuzamosan. Az egyik továbbra is az Illinois állambeli korrupciós botrányhoz, illetve saját korábbi szenátusi helyének feltöltéséhez kapcsolódik. A demokrata Roland Burris, akit a viszszaélésekkel meggyanúsított Rod Blagojevich kormányzó Obama helyére nevezett ki, azt tervezi: a jövő héten már feltűnik a Capitoliumon, ahol kedden tesznek esküt az új szenátorok. A demokraták azonban, Obama támogatását is élvezve ebben, várhatóan nem engedik, hogy elfoglalja székét, mire Burris azt mondta: "nem akar jelenetet". A kinevezett szenátor kizárását megkönnyítené, ha a szenátusi szék adásvételével meggyanúsított Blagojevich vádlott lenne, de nem az. Az ügyész a szokásos egy hónap helyett hármat kért a vádirat benyújtására, mivel új tanúvallomásokon kell átrágnia magát.

A szenátus a miniszterjelöltek meghallgatásával nyitja az évet. Elsőként, csütörtökön Tom Daschle, a szenátusi demokraták korábbi vezetője felelhet a kérdésekre; ő az egészségügyi tárca várományosa. A poszt jelentőségét Amerika egyik legnagyobb belső problémája, az egészségbiztosítás helyzete adja. 45 millió amerikai nem rendelkezik ilyennel, a Bush-érában ötmillió fővel nőtt a nyomorszinten élők száma.

A legnagyobb érdeklődés külföldön alighanem Hillary Clinton meghallgatását kíséri. A leendő külügyminiszter Obamával együtt egy akut válság, a kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus közepébe csöppen január 20-án.

Az USA mostani passzivitása Európában is feltűnő. Mirek Topolánek cseh kormányfő, aki csütörtökön vette át az EU soros elnökségét, sajnálatát fejezte ki, hogy a válságkezelésben nem számíthat már a Bush-kormányra, és reményét fejezte ki, hogy a helyzet Obama alatt megváltozik. Clinton szenátort bonyolult kapcsolat fűzi Izraelhez. New Yorkban, amelyet a Capitoliumon képvisel, a világ legnagyobb területileg egybefüggő, létszámban a tágabb Tel-Avivot is meghaladó zsidó közössége él. Márpedig egykori First Ladyként Clinton idejekorán szorgalmazta a palesztin államot (a Fehér Ház 1998-ban el is határolódott tőle), illetve a következő évben szó nélkül hallgatta Ramallahban Jasszer Arafat feleségét, aki mérges gáz bevetésével vádolta meg Izraelt, majd arccsókot is váltott vele. A New Yorkban igen rossz visszhangot kiváltott eset után kellett Clintonnak "héjává" felpumpálnia magát, most pedig ebből visszavennie - legalábbis elemzők szerint. - Meg kell mutatnia Izraeltől való függetlenségét. A mi (ti. amerikaiak) érdekeink elkerülhetetlenül eltérnek majd az övékétől (ti. az izraeliekétől). Nem lehetünk a sarok, ahonnan csak áment mondanak rájuk - fogalmazott a The New York Timesnak Aaron David Miller, a Woodrow Wilson International Center Közel-Kelet-szakértője. Christian Brose, Condoleezza Rice külügyminiszter beszédírója eközben a Foreign Policy folyóirat legfrissebb száma hasábjain, "George W. Obama keletkezése" című cikkében azzal a meglepő állítással rukkol elő: George W. Bush második elnöksége és Obama között nagyobb folytonosság következhet a külpolitikában, mint a távozó elnök két terminusa között.

"Faji profilírozást" emlegetnek az Egyesült Államokban azt követően, hogy egy kilenctagú muzulmán családot - egy kivételével amerikai állampolgárokat - leszállítottak csütörtökön az AirTran légitársaság Washington-Orlando (Florida) járatáról. A lépésre azt követően került sor, hogy két további utas azt hallotta: a család a legbiztonságosabb ülőhelyet keresi magának a fedélzeten. Később az FBI-hoz hasonlóan az AirTran is félreértésre hivatkozott, de állítja: helyesen, a szabályokkal összhangban járt el. A család jegyeit nem voltak hajlandók későbbi járatra átkönyvelni, de teljes árvisszatérítést ajánlottak fel. A már viseletéből jól látható vallású família végül egy másik légitársasággal, az FBI segítségével utazhatott. (Sz. L. L.)

Obama hazatérőben téli szabadságáról
Obama hazatérőben téli szabadságáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.