Távirati stílusban

Tálib rajtaütés Hilmendben

Hivatalos közlés szerint tálib lázadók lesből rátámadtak tegnap húsz afgán rendőrre, egy körzeti elöljáró testőreire, és megöltek közülük húszat az ország déli részén lévő Hilmend tartományban. A tálibok egyik szóvivője viszont azt állította, hogy embereik 32 rendőrt öltek meg a rajtaütésben, két harcost viszont elveszítettek, négy pedig megsebesült. (MTI)

A pápa az erőszak és a gyűlölet ellen

XVI. Benedek pápa azt kérte embertársaitól csütörtökön, hogy "ne kerekedjék felül 2009-ben a világban az erőszak és a gyűlölet", s kifejezte azt az óhaját, hogy "a béke áldása szálljon a Szentföldre és az egész emberiségre". A pápa abból az alkalomból beszélt ezekről a kérdésekről, hogy január 1-jét a világbéke napjaként is ünneplik a katolikus egyházban. (MTI)

Megosztott hatalom Bangladesben?

A bangladesi választásokat megnyerő Avami Liga vezetője, Sejk Haszina Vazed kijelentette szerdán, hogy hajlandó megosztani a hatalmat a jócskán alulmaradt vesztessel, a Haleda Zia vezette jobboldali Nacionalista Párttal. Felajánlotta, hogy az ellenzék fontos parlamenti pozíciókat, sőt miniszteri posztokat is kaphat. A győztes balközép választási koalíció a mandátumoknak több mint háromnegyedét szerezte meg a 300 fős parlamentben, míg a Nacionalista Párt csak mintegy tíz százalékát. (MTI)

Raúl Castro: A kubaiak büszkék lehetnek

Raúl Castro kubai elnök (képünkön) szerint a fivére, Fidel által 50 évvel ezelőtt elindított kommunista forradalom nem bukott meg, ahogyan azt az Egyesült Államok állítja, de kétségtelen, hogy nehéz idők várnak a kubaiakra. A kubai elnök a forradalom évfordulójának alkalmából mondott beszédében kijelentette: a marxista forradalom "sok jót hozott Kuba számára, de ugyanakkor sok problémát is felvetett, amelyekkel szembe kell néznünk". Úgy vélekedett: a kubaiak büszkék lehetnek arra, hogy dacoltak az amerikai embargóval. (MTI)

Dél-afrikai emberjogi harcos halála

Kilencvenegy éves korában elhunyt Helen Suzman dél-afrikai politikus, aki hosszú időn át az egyedüli fehér parlamenti képviselőként harcolt a fekete lakosság faji elkülönítésén alapuló apartheid rendszer ellen. A politikus, aki 1953 és 1989 között volt tagja a dél-afrikai törvényhozásnak, éveken át magányos harcot vívott az ország fekete lakosságát elnyomó kormányzati politika ellen. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.