Rossz hírekkel kezdődött az új év Romániában

Árdrágításokról és korábbi juttatások eltörléséről értesült a romániai polgár az óév utolsó és az új esztendő első óráiban. A román államelnök és az új román miniszterelnök pedig közölte: 2009 cseppet sem ígérkezik jónak. Emil Boc napokkal korábban megalakult kormánya eltitkolta, hogy keddi ülésén egy sor igen fontos és nem éppen barátságos intézkedést fogadott el.

Csak Szilveszter napján derült ki például, hogy január elsejétől - normálisnak számító munkakörülmények esetében - 28 százalékra növekszik a társadalombiztosítási hozzájárulás mértéke. Ebből 9,5 százalékot a munkavállalónak, 18,5 százalékot pedig a munkáltatónak kell az államkasszába befizetnie.

Ugyanakkor a kormány törölte a munkanélkülieket alkalmazó cégek kedvezményeit és úgy döntött, az adóikat határidő előtt kifizető cégek nem élvezhetik január elsejétől az eddigi ötszázalékos kedvezményt. További megszorítás, hogy nem kapnak januártól ételjegyeket a helyi és a központi állami intézmények alkalmazottjai. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet a kabinet szintén keddi ülésén fogadta el, és az óév utolsó napján már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben. Az említett közintézmények közé tartoznak a parlament, az államelnöki hivatal, a minisztériumok, a helyi és központi kormányzati és önkormányzati igazgatóságok és hivatalok is, finanszírozási forrásaiktól függetlenül.

A legnagyobb pofont azonban a nyugdíjasok kapták. A Boc-kormány arról is határozott ugyanis, hogy január elsejétől nem nőnek a nyugellátmányok. Emil Boc szerint a nyugdíjak további sorsáról kormánya várhatóan január közepén dönt majd, amikor az új állami és társadalombiztosítási költségvetést is véglegesíti. A kormányfő kijelentette: 2009-ben a nyugdíjak és a bérek "a rendelkezésre álló források függvényében" alakulnak. Rossz hír a nyugdíjasok számára az is, hogy a kabinet döntése értelmében a nyugdíjasok nem kaphatják meg a 2008-ban fel nem használt vasúti szabadjegyek ellenértékét.

A munkavállalók sem örülhettek túlságosan annak a hírnek, hogy január elsejétől nem nőnek a bérek. Bár a kormányzó demokrata-liberálisok és szociáldemokraták korábban - ellenzékből - támogatták az oktatók bérének 50 százalékos növelését, illetve a többi állami alkalmazott bérének a megfelelő rendezését, most azt mondják, hogy az államkassza a gazdasági válság hatására kiürült, és béremelésről tárgyalni csakis a 2008-as év pénzügyi eredményeinek, illetve a 2009-es előrejelzéseknek az alapján lehet majd.

Mindezekhez képest szinte elhanyagolható bosszúságot okoztak Romániában olyan óévi és új évi hírek, mint például a benzin és a gázolaj - főképp a lej értékvesztésének és a jövedéki adók növekedésének köszönhető - drágulása, a hasonló okokból végrehajtott energiaár-emelés.

Azt azonban sokan egyenesen jóleső érzéssel fogadták, hogy a kormány felső határt szabott a miniszterek, államtitkárok, kormányzati intézmények igazgatói és vezetői bérének, és ezekhez igazította az állami tulajdonú vállalatok, az önkormányzatok, a helyi és központi kormányzati intézmények vezetőinek bérét. A csökkentés egyes esetekben 90 százalékos volt.

Traian Basescu államelnök Brassóban, Emil Boc kormányfő Kolozsváron szólt Szilveszter éjszakáján a néphez. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy 2009 nagyon nehéz esztendőnek ígérkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.