Prága átvette az EU soros elnökségét

Franciaországtól Csehország vette át január elsején az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Az új esztendő első percében Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh kormányalelnök a prágai közszolgálati tévé élő adásában mobiljával működésbe hozta a belváros felvonulási területén, a Letnán felállított óriás ingát. Ezzel Csehország hivatalosan is megkezdte az unió soros elnöki tisztségének az ellátását.

A cseh kormánytagok és az uniós vezetők első együttes, informális ülését csak január 7-én tartják, ám két konfliktus azonnali cselekvésre kényszerítette a cseh politikusokat. A prágai kormányalelnök az Európai Bizottság nevében felszólította a Gazprom és a Naftogaz, továbbá az orosz és az ukrán kormány illetékeseit, hogy mielőbb jussanak egyezségre, s addig se veszélyeztessék az európai gázellátást. Alekszandr Vondra bejelentette azt is, hogy Andrisz Piebalgsz, az unió energetikai biztosa személyesen ellenőrzi a gázszállítás helyzetét.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter érdeklődésünkre elmondta, hogy e hét végén uniós küldöttség élén Izraelbe és a Gázai övezetbe utazik. - Célunk a vérfürdő megállítása, legalább az ideiglenes tűzszünet elérése - nyilatkozta.

A fél évig tartó cseh uniós elnökség összesen 1,9 milliárd koronával (19 milliárd forint) terheli meg a prágai kabinet költségvetését. Fél év alatt mintegy 1500 köztisztviselő foglalkozik majd uniós ügyekkel, további négyszáz hivatalnokot pedig meghatározott időre kötött szerződéssel vettek fel. Mindannyian tudnak angolul, többségük franciául vagy más világnyelven is megérteti magát.

- Célunk az, hogy irányítsuk a párbeszédeket, a vitás kérdésekben eredményes közvetítők legyünk, semmiképpen se élezzük tovább a feszültséget. A súlyos nemzetközi gazdasági válság ellenére is szeretnénk gátat vetni a bürokratikus törekvéseknek, a visszaállamosításoknak. Hagyjuk lélegezni, működni a piacgazdaságot, anyagi és szellemi értelemben is gyarapodni, megőrizni a sokszínű Európát - szögezte le Alexandr Vondra.

Cseh zöldkártya külföldi munkavállalóknak

A prágai belügyminisztérium nyilvánosságra hozta annak a tizenkét, unión kívüli országnak a listáját, amelynek a polgárai zöldkártyát kapnak. Ez a dokumentum munkavállalási és tartózkodási engedély is. Az egyetemi végzettségű személyek esetében három, a szakmunkások és a betanított alkalmazottak esetében két évig érvényes, és további igény esetén meghosszabbítható, kivéve az utóbbi kategóriát, szakképzetlen munkaerők esetében viszont nem. A zöldkártyás külföldiek minden olyan üresen maradt munkahelyet megpályázhatnak, amelyre 30 napon belül nem akadt cseh, illetve európai uniós állampolgárságú érdeklődő.

A listán az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Új-Zéland, Ukrajna szerepel, továbbá a volt Jugoszlávia utódállamai is, kivéve Koszovót. Vietnam és Mongólia viszont nem. Csehországban jelenleg csaknem 260 ezer külföldi állampolgár dolgozik engedéllyel. Feketén viszont mintegy 200 ezer külföldi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.