Amerikai kémkedett Izraelnek

Bűnösnek vallotta magát Izrael javára való kémkedésben egy 85 éves amerikai férfi egy manhattani bíróságon. Ben-Ami Kadish pontos büntetési tételét február közepén közli a bíró, de korára, rossz egészségi állapotára, illetve arra való tekintettel, hogy csaknem három évtizeddel ezelőtt segítette a zsidó államot, a per követői szerint enyhe büntetéssel megúszhatja. Az ügyészek akkor sem fellebbeznek majd, ha a bíró nem szab ki letöltendő börtönt. A per felgyorsítása érdekében a négy vádpontból hármat ejtettek; az egyikért elvben halálbüntetés is kiszabható, mint fél évszázada a Rosenberg házaspár esetében is.

Kadish a nyolcvanas években egy amerikai katonai létesítményben dolgozott gépészmérnökként. Vallomása szerint több, titkos minősítésű katonai dokumentumot, köztük rakétarendszerekre vonatkozóakat adott át egy izraeli diplomatának. Mint mondta, jelképes ajándékokon, vacsorameghíváson kívül nem fogadott el cserébe semmit, mindössze Izraelt akarta szolgálni. Kadish ügyét a hatóságok érintőlegesen összekapcsolták Jonathan Pollardéval; a haditengerészet egykori elemzője életfogytiglani börtönbüntetését tölti Izraelnek való kémkedésért. Ez az ügy azóta is feszültségpontot jelent az USA és a zsidó állam kapcsolatában, ez utóbbi Pollard szabadon bocsátásáért lobbizik.

A szövetségi hatóságok időnként gyanakszanak ugyan a hadseregnél dolgozó amerikai zsidókra, ám célt tévesztenek. Miközben a napjait egy nyugdíjasotthonban régóta bridzzsel töltő Kadishsal szemben csak tavaly áprilisban emeltek vádat, a The Washington Postnak nemrég kitálaló David Tenenbaumot, a hadsereg fejlesztőmérnökét tizenegy éve kezdte háborgatni az FBI. Azzal gyanúsították: titkos információkat ad át az izraelieknek. Hazugságvizsgálatnak vetették alá, és alá akarták íratni vele, hogy kémkedett. Az igazságügy-minisztérium 1998-ban ugyan közölte a nyomozókkal, hogy nincs elég bizonyítéka Tenenbaum ellen, a férfi biztonsági átvilágítását két évvel később mégis érvénytelenítették, és csak 2004-ben állították helyre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.