A Hamasz nem hajlik a tűzszünetre

Cáfolta a Gázai övezetet uraló Hamasz csütörtökön, hogy feltételekkel elfogadja az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot. A palesztin iszlamista szervezet szóvivője szerint álközlemény jelent meg a Hamasz fő honlapján. "Ez egy álközlemény, amelynek nincs semmi valóságalapja. Ellenséges oldalról terjesztették, hogy kételyeket ébresszenek a Hamasz álláspontjával kapcsolatban" - mondta Fauzi Barhum szóvivő. "Semmilyen nyilatkozatot nem tettem közzé ebben a tárgyban" - tette hozzá.

A különös cáfolat előzménye, hogy a szóban forgó honlapon néhány órával korábban hoztak nyilvánosságra egy Barhumnak tulajdonított közleményt, amelyben az iszlamista szervezet tudatta, hogy bizonyos feltételek mellett kész elfogadni az EU tűzszüneti javaslatát.

"A Hamasz elfogadja ezt a kezdeményezést azzal a feltétellel, hogy a tűzszünetet egy átfogó megállapodás részeként kell kezelni, ami magában foglalja az izraeli agresszió leállítását, a blokád (a Gázai övezet izraeli blokádja) feloldását, minden átkelőhely megnyitását, és nemzetközi garanciákat ad arra nézve, hogy a megszálló nem kezdi újra ezt a terrorháborút" - állt a közleményben, a Gázai övezet ellen indított, múlt szombat óta tartó izraeli hadműveletre utalva.

Az EU kedden este állt elő az Izrael és a Hamasz közti azonnali és tartós tűzszünetre vonatkozó kezdeményezésével. A huszonhetek külügyminiszterei, illetve azok megbízottai párizsi rendkívüli találkozójuk után tették közzé kezdeményezésüket, hangsúlyozva: a tűzszünetnek lehetővé kell tennie, hogy azonnali humanitárius segélyt lehessen nyújtani a Gázai övezet népességének.

Izrael nem akar hosszú ideig tartó háborút viselni a Gázai övezetben, nem akarja kiszélesíteni a frontot - jelentette ki tegnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. "Nyugalmat akarunk, azt, hogy az Izrael déli részén élők újra normális életet élhessenek. A Hamasz teher számunkra, de sokkal inkább az a palesztin nép számára", mert fájdalmat okoz neki - mondta a kormányfő sajtóértekezletén, amelyet az ország déli részén, a Gázai övezethez közeli Beér-Seva városban tartott.

"Vaskézzel bánunk a Hamasszal és a terrorizmussal, de igyekszünk megkímélni a palesztin népet. Gondot fordítunk a (palesztinok) alapvető szükségleteinek kielégítésére, egészségügyi felszerelésekkel való ellátására, és nem lesz élelmiszerhiány a Gázai övezetben - szögezte le az izraeli miniszterelnök.

Izraeli bombatámadás Észak-Gázában
Izraeli bombatámadás Észak-Gázában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.