Obama, Obama, Obama...

Médiafogyasztó amerikaiak tízmilliói pihenhettek "együtt" a megválasztott elnökkel. Az év végén már a csapból is Obama folyik, tovább fokozva az eddig is komoly várakozásokat.

Sohasem gondoltam volna, hogy Mele Kalikimakával fogok egyszer bejelentkezni! - mondja Yunji de Nies, az ABC News Hawaii szigetén felnőtt fehér házi tudósítónője, amint a magas sarkút otthon hagyva, mezítláb járkál a Waikiki Beachen. Mele Kalikimaka a helyi nyelven annyit tesz: Boldog karácsonyt! A hírtelevíziók "horgonyai", azaz a stúdióbeli képekhez kötött arcai azóta is kuncogva kapcsolják bermudában, pálmafás ingben "dolgozó" kiküldött riportereiket, miközben Amerika jó része szinte lebénult az ünnepekre a hóviharoktól. De a szűk két hétre, családdal és barátokkal szülőföldjére elvonult Barack Obamát itt sem lehet egyedül hagyni. "Nap, homok, szörf. Na, meg egy kis tudósítás" - ez a The Washington Post egyik írásának címe. A titkosszolgálat legalább a lesifotósokat igyekszik kiszűrni, de egyikük mégis lencsevégre kapja az ing nélküli Obamát. Amire még a The New York Times is ráharap, és utánanéz: a politikus "celebek" közül ki mutatkozott szívesen félmeztelenül, és ki rejtegette inkább körte alakját, nem létező bicepszeit. Megtudjuk: a megválasztott elnök minden nap a fitneszterembe tart, ahol tizenkétféle gyakorlatot végez, vasárnap pedig böjtöl. A Fehér Házban kosárlabdapalánkot szeretne felállítani.

Ünnepi, nyakkendős beszédét még a "szeles városban", Chicagóban rögzítették. Nem kommentálja saját stábjának jelentését az ottani korrupciós ügyről. Ebből az derül ki: "semmi rosszat nem tettek", legfeljebb Obama közeli munkatársa, a Fehér Ház leendő stábfőnöke, Rahm Emanuel képviselő hatszor is tárgyalt Rod Blagojevichcsel, Illinois állam FBI célkeresztjébe került, korrupcióval vádolt kormányzójával. Karácsonyeste kicsit már magára hagytuk volna a leendő elnököt és környezetét. Ám a CNN-en főműsoridőben: A felfede(ze)tt Obama, dokumentumfilm. Mi hangzott el a következő First Lady, Michelle Obama, és a Harvard jogi karáról a neves chicagói ügyvédi irodához beesett, sármos fiatalember legelső beszélgetésén? Mit gondoltak Illinois törvényhozásának sokat látott öreg rókái, amikor legelőször feltűnt az ambiciózus politikus? Hogyan hozta kellemetlen helyzetbe Jeremiah Wright, a lázító hangon megszólaló tiszteletes, veszélybe sodorva karrierjét? Mindenre választ kapunk.

A Time magazin év végi, dupla számában az év embere: Barack Obama. "Az amerikaiak nemcsak elnököt választottak november 4-én. Ikont teremtettek" - írja indoklásában a hírmagazin. Exkluzív interjú, soha nem látott képek 1980-ból, a szalmakalapos, flanelinges első éves főiskolai hallgatóról, cikket ír a kosárlabdaedző sógor, Craig Robinson a megválasztott elnök játéktudásáról. Anne Savage fotóművésznő montázst készít Obamáról, a mozaik kockáit a kampánytömeg egyes arcai adják ki, összesen 5700. Nézem az e-mailjeimet, köztük a Rolling Stone magazin hirdetése. Akarom-e birtokolni a történelem egy darabját? - ez a kérdés. A magazin különszámát az interneten rendelhetem meg, benne Obama hat beszédét olvashatom, posztereket ragaszthatok fel szobám falára, s a "történelmi fotók" 140 oldalon.

A fehér házi tudósítóknak már csak napjai vannak a Waikiki Beach homokján. Az elnöki beiktatás előtt négy héttel közölt felmérés szerint az amerikaiak azonnali cselekvést várnak majd Obamától az őket foglalkoztató kérdésekben. A többi között gazdaságélénkítő csomagra, az egészségügy és az energiapolitika megújítására, a házlezárások (a zálogjog banki érvényesítése) moratóriumára számítanak. Miközben 84 százalékban várják például tőle el, hogy kötelezze az áramszolgáltatókat a megújuló energiaforrások arányának növelésére, 55 százalék ezt már rögtön, hivatalba lépését követően akarja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.