Rájár a rúd a kínai gyártókra

A gyermeki képzelet piacára is begyűrűzött a gazdasági válság: a világon eladott játékok háromnegyedét gyártó Kínában a több mint hétezer érdekelt cég közül 3600 szűnt meg az év első hét hónapjában. Az infláció és a világszerte zuhanó kereslet mellett ritkítja őket az a kereskedelmi offenzíva is, amelyet Brüszszel és Washington - minőségi és biztonsági kifogásokra hivatkozva - indított Peking ellen.

Kína, az EU és az Egyesült Államok képviselői novemberben ültek tárgyalóasztalhoz, hogy összehangolják a játékokkal szemben támasztott kívánalmakat. Mindezt egy évvel azután, hogy a Mattel játékóriásnak tavaly szeptemberben három hullámban kellett viszszahívnia az üzletekből a Kínában előállított Barbie babákat, miután kiderült: egészségre veszélyes mennyiségű ólom rejlik az emblematikus kislány sminkkészleteiben.

A minőségi kifogásokra válaszul Peking szívesen rója fel mindkét tárgyalópartnerének, hogy a kínai játékgyártókat igencsak eltérő követelményrendszer elé állítják az Atlanti-óceán két partján. Ez Nancy Nord, az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke szerint is biztonsági kihívás. Bár Meglena Kuneva, az EU fogyasztóvédelmi biztosa méltatta az együttműködési készséget, hozzátette, hogy a játékipar csak csepp a tengerben: az unióban visszahívott termékek fele Kínából származik. A hétmilliárd dolláros kínai játékexport a tavalyi évhez képest közel húsz százalékot esett vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.