Új katolikus megyés püspök Nagyváradon

Böcskei Lászlót, a temesvári katolikus egyházmegye általános helynökét nevezte ki XVI. Benedek pápa a 82. nagyváradi megyés püspökké. A 43 éves főpap Tempfli József püspök örökébe lép, aki már 2006-ban, amikor 75. életévét betöltötte, a Vatikántól nyugdíjazását kérte.

A kinevezés elég sokat várattatott magára, s a hírt a héten maga a leköszönő püspök jelentette be. Közölte: Böcskei László püspökké szentelésére március 7-én, a nagyváradi székesegyházban kerül sor.

Böcskei László a Temes megyei Gátalján született, 1965. július 11-én, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán végezte. Pappá Sebastian Kräuter temesvári püspök szentelte 1990. június 24-én. Lelkipásztori szolgálatát a temesvári Erzsébetváros plébániáján kezdte, amíg püspöke 1991-ben saját titkárává és a székesegyház szertartásmesterévé nevezte ki. Martin Roos, az új temesvári megyés püspök 1999-ben nevezte ki az egyházmegye általános helynökévé, II. János Pál pápa pedig 2003. január 15-én prelátusi címet adományozott neki.

Martin Roos püspök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Böcskei elkerül Temesvárról, ahol "mind a klérus, mind a hívek elismeréssel adóznak munkásságáért". Nagyváradon azonban azt remélték, hogy helyi papot emel a pápa a püspöki székbe.

Tempfli József vikáriusa, Fodor József, a püspöki cím egyik várományosa elmondta: Tempfli püspök előtt egyetlen Nagyváradra kinevezett püspök sem volt váradi pap. Fodor bejelentette, hogy Tempfli püspökkel együtt ő is visszavonul az általános helynöki tisztségből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.