A pápa békét és szolidaritást sürgetett

Békét és szolidaritást sürgetett XVI. Benedek a Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondott karácsonyi beszédében. 64 nyelven (magyarul is) köszöntötte a népeket, és urbi et orbi áldását adta Róma városára és a világra.

Az egyházfőt több tízezer római és turista hallgatta a Szent Péter téren, milliók a televízión-rádión keresztül.

Mai szemmel értelmezte a betlehemi gyermek születését a tudós teológus pápa, aki szerint már Jézus születésekor is csak az egyszerű pásztorok virrasztottak. A modern emberiség figyelmét is elkerülte, ami körülötte történik, és most még ott is aggodalommal tekintenek az egyre bizonytalanabb jövőbe, ahol jólétben élnek. Ezért szükséges a szolidaritás, mivel ha mindenkit kizárólag saját boldogulása érdekel, a világra nem várhat más, csak pusztulás - fogalmazott XVI. Benedek. Karácsonyi beszédében mindenekelőtt békét sürgetett a világban, a Szentföldön, ahol sötét a látóhatár izraeliek és palesztinok számára - mondta a pápa, már a december 24-i éjféli szentmisén is azt sürgetve, hogy a mai Betlehemben az erőszakot és gyűlöletet a kölcsönös megértés és a határok megnyitása váltsa fel. Ezen kívül az egyházfő Libanont, Irakot, a konfliktusok és politikai-erkölcsi válság dúlta Afrikában Zimbabwét, Kongót, Kivut, Darfurt, Szomália térségét sorolta fel.

Ahhoz, hogy a világ megváltozzon, az embereknek kell megváltozniuk - jelentette ki a Szentatya, aki éjféli homíliájában és másnapi beszédében is kiindulópontként a gyermekek védelmét nevezte meg, azokét, akiktől szüleik megtagadják a szeretetet, azokét, akik otthon nélkül, az utcán élnek, akik gyerekkatonaként az erőszak eszközei vagy a pornográfia áldozatai.

A borús és hideg idő ellenére az óriás karácsonyfával és az épület nagyságú Betlehemmel díszített Szent Péter téren tízezrek, római családok és turisták hallgatták XVI. Benedek szavait, aki 64 nyelven - magyarul is - kívánt áldott karácsonyt. A pápává választása utáni első karácsonyon, 2005-ben, Ratzinger megpróbálta megváltoztatni az elődje, II. János Pál által bevezetett szokást, és csökkenteni a karácsonykor és húsvétkor üdvözlendő népek számát, a kihagyott nemzetek heves tiltakozására azonban XVI. Benedek most is még szuahéli és maori nyelven is megszólalt. Bennünket, magyarokat a már megszokott 12. helyen, a románok és lengyelek között köszöntött, és az idén először izlandiul is elmondta üdvözletét. (XVI. Benedek egyedül a korábbi sorrenden változtatott: először az olaszokhoz szól, a németekhez harmadikként, utoljára pedig latinul, miközben II. János Pál a köszöntések sorát mindig az olaszokkal és lengyelekkel zárta).

Szolidaritást sürgetett a gazdasági válságban Milánó érseke, Dionigi Tettamanzi bíboros is, aki a gazdag itáliai metropolisban egymillió eurós segélyalapot hozott létre azoknak, akik az utóbbi hetekben fizetés helyett szociális segélyből élnek. A pénzt adományokból és az egyháznak fizetett adóezrelékből gyűjtik össze. Mérsékletesebb életvitelre szólította fel a lakosságot az olasz püspöki kar, mely hasonló magatartást kért a politikai vezetőktől is. Kevesebb vitát, több párbeszédet az ország érdekében - jelentette ki a püspöki kar elnöke, Angelo Bagnasco. December 24-én délután egyébként transzparens lobogott a milánói dóm csúcsán, "nem a mecsetekre" felirattal. Az olaszországi mecsetépítés leállítását követelő Északi Liga európai parlamenti képviselője, Mario Borghezio lobogtatta.

 

Csehországba látogat XVI. Benedek

Jövő szeptemberben Csehországba látogat XVI. Benedek pápa - jelentette be Prágában Miloslav Vlk érsek, Csehország római katolikus egyház prímása. - A részletekről most tárgyalunk, de annyi bizonyos, hogy apostoli látogatása valószínűleg háromnapos lesz.

A jelenlegi pápa még nem járt Csehországban. Megbízható értesüléseink szerint XVI. Benedek személyesen is igyekszik majd elmozdítani a jelenlegi holtpontról

a Vatikán és Csehország közötti alapszerződés ügyét. A dokumentumot - amely rendezi a csehországi római és a görög katolikus egyház jogállását - a Vatikán már jóváhagyta, Prága azonban még nem. Több cseh parlamenti párt képviselői szerint az egyezség révén a két egyház nagyobb előnyöket élvezne, s emiatt sérülne

a cseh jogrend, amely kimondja az állam által elismert felekezetek egyenlőségét.

Csehország csaknem 10 és fél millió lakosa közül a legutóbbi népszámláláskor 59,04 százalék ateistának, illetve felekezeten kívülinek vallotta magát. A római katolikusok aránya 26,79 százalék. (Sz. J. P.)

Áldás a tegnapi szentmisén
Áldás a tegnapi szentmisén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.