Klaus visszavágott Sarkozynek

Václav Klaus bírálta Nicolas Sarkozyt és azokat a politikusokat, akik szerinte a francia elnökhöz hasonlóan bürokratikus elképzelésekkel és korlátozásokkal igyekeznek megnyirbálni az európai országok függetlenségét.

A cseh államfő a Z1 cseh kereskedelmi rádió karácsony esti, kontinensünk helyzetét és távlatait elemző műsorában kifejtette: - Európa létének és működésének alapja legalább két évezrede az, hogy tiszteletben tartjuk a sokszínűséget, a nézetek különbözőségét. Itt azonnal nem lőnek az olyan emberre, akinek valamicskével más a véleménye, mint a többségnek. Az elmúlt évszázadban is azzal kezdődött földrészünk államainak közeledése és integrációja, hogy ledöntötték a vasfüggönyt és a határsorompókat, nyitottá vált a legtöbb ország. Ez a folyamat sikeres, az eredmények vitathatatlanok. Ám csaknem azóta erősödik azoknak a politikusoknak és hivatalnokoknak a hangja, akik Nicolas Sarkozyhez hasonlóan azt ismételgetik, hogy mindez nem folytatható kellő ellenőrzés, irányítás és bizonyos korlátozások nélkül. Ezeknek a törekvéseknek a következménye a lisszaboni szerződés, amely fatális mértékben korlátozná a tagországok szuverenitását, s alapjaiban rengetné meg a jelenlegi cseh alkotmányos jogrendet is. Törekvéseik nemcsak az Európai Unió, hanem kontinensünk jövőjét is veszélyeztetik - szögezte le az euroszkeptikus nézeteiről elhíresült cseh elnök.

Néhány napja Brüsszelben viszont éppen Nicolas Sarkozy bírálta őt, mert némely prágai középületen, elsősorban az elnöki palotában még mindig nincs kitéve az uniós zászló.

- Nem is lesz! - üzente neki azonnal a cseh kollégája, aki szerint a Hradzsin a cseh államiság leghangsúlyosabb jelképe, ahol csak a nemzeti lobogónak van helye. - Mi sokáig olyan országban éltünk, ahol kötelező volt bizonyos zászlók kitűzése, s ebből már nem kérünk. Egyébként pedig a francia elnök eldönthetné, hogy az uniós zászló vagy a lisszaboni szerződés híve-e. Ugyanis az utóbbi tervezet már nem tartalmaz olyan utalást, hogy a csillagos zászló az Európai Unió egyik jelképe - érvelt az államfő. nem hajlandó kitűzetni az uniós zászlót a Hradzsinra. Több cseh politikus szerint a jelenlegi pénzügyi válság közepette nevetséges és méltatlan arról vitázni, kitűzzék-e az uniós zászlót a prágai Várra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.