Peking hadihajókat küld a kalózokra

Három kínai hadihajó tegnap történelmet írt: a modern időkben először indultak el, hogy a parti vizektől távol éles bevetésen vegyenek részt.

A kínai miniflotta az Ádeni-öbölbe indult, hogy részt vegyen a kalózok elleni küzdelemben. A flotta része két romboló, a DDG 169 Wuhan és a DDG 171 Haikou, valamint egy kiszolgálóhajó, a Weishanhu. A három hajón 800 tagú legénység van, köztük 70 katona a tengerészet speciális erőitől. Az indulási ceremónián elhangzott, hogy a legénység rendkívül képzett, többen közülük már több távoli küldetésben is részt vettek. Ezen hadgyakorlatokat kell érteni, hiszen éles külföldi operációkban a kínai tengerészek legutóbbi generációi nem vettek részt. Ugyancsak elhangzott, hogy a megvédendő kínai kereskedőhajók fogalmát tágan kell érteni: abba beletartoznak a hongkongi, a makaói és a tajvani járművek is.

A tervek szerint a hadihajók három hónapig lesznek az Adeni-öbölben, s akkor - ha szükséges - mások váltják fel őket. Jelenleg egy kínai halászhajó, a Tian Yu 8 van a kalózok fogságában. A kínai forgalomra jellemző, hogy az idén eddig 1265 kínai kereskedelmi hajó haladt át a térségen.

- A küldetés hatalmas áttörés a kínai biztonsági koncepcióban - nyilatkozta a China Daily című lapnak Li Wei, a kínai Jelenkori Nemzetközi Kapcsolatok Intézete antiterrorizmust kutató központjának igazgatója. Li szerint a nemzetközi ügyeket Peking eddig kizárólag független államok kapcsolataiként értelmezte. Azzal azonban, hogy Kína egyre inkább részt vesz a globális ügyekben, szembesülnie kell számos olyan konfliktussal, amelyben nem állami résztvevők is vannak.

Kína katonai részvétele a szomáli kalózok elleni harcban Li szerint erős üzenet a nemzetközi közösségnek, hogy az ország gazdasági és katonai erejével kész részt venni a globális problémák megoldásában.

Japán flottaegységek is a kalózfertőzött vizekre készülnek. Japánnak, mint második világháborús vesztesnek korlátozott cselekvési lehetősége van, alkotmánya szerint a haditengerészet csak japán zászló alatt hajózó vagy japán állampolgárokat szállító hajókat védhet.

Indiai, orosz, amerikai és NATO-hadihajók cirkálnak jelenleg Szomália partjainál. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatot fogadott fel, amelyben felszólítja az államokat, hogy lépjenek fel a kalózkodás ellen a szomáliai partoknál.

Berlinben közölték, hogy a német haditengerészet mentett meg egy egyiptomi teherhajót Szomália partjainál a kalózoktól. Az Európai Unió Atalanta fedőnevű hadműveletében részt vevő Karlsruhe fregatt az Ádeni-öbölben cirkált, amikor vészjelzést kapott a Vabi al-Arab nevű hajóról, hogy kalózok vették üldözőbe. A fregattról felszállt egy harci helikopter, és elűzte a tengeri rablókat, akik előzőleg tüzet nyitottak a hajóra, s megsebesítették az egyik tengerészt.

Kínai tengerészgyalogosok gyakorlaton. Jelentős strukturális gyengeségek
Kínai tengerészgyalogos-gyakorlat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.