Karácsonyvilág

Szerte a világon csaknem kétmilliárd ember ünnepli a karácsonyt, Jézus születésének keresztény ünnepét. Bár a vallásos tartalom nem mindenütt hangsúlyos, abban mindenki egyetért, hogy ez a szeretet, a béke, a család és a mulatság ideje, amikor mindenféle ajándékhozó lények meglepetéseket csempésznek a feldíszített fa alá, kántálók járnak házról házra, és hatalmas lakomára gyűlnek össze rokonok, barátok. Ez az emberiség egyik legnagyobb és egyben legszínesebb ünnepe is.

Európa az apró, de annál színesebb ünnepi különbségek kontinense, így a karácsonyi hagyományok is változatosak. A franciák, portugálok, máltaiak betlehemi jászolt is állítanak a karácsonyfa mellett, míg a keleti szláv népek a jászolt a padlóra vagy asztalterítőre szórt szalmával jelzik.

Csehországban, Olaszországban és Lengyelországban is egynapos böjt előzi meg az ünnepet, ami gyakran az első csillagok feljövetelekor kezdődik. Az ünnepi vacsorák leggyakoribb fogásai a halételek, nyugaton főleg a szárnyas, liba vagy pulyka, míg délen a malacsült a legnépszerűbb. Bulgáriában, Lengyelországban és Oroszországban 12 fogásos, hústalan menü kerül az asztalra. A cseh és lengyel lányok forró ólommal vagy méhviasszal igyekszenek kipuhatolni a jövendőjüket szenteste.

Az írek éjszakára tejet-kenyeret hagynak az asztalon és kireteszelik a zárat a vendégszeretet jeleként, ahogy a franciák is ételt-italt tesznek az asztalra, és égve hagyják a tüzet. Régi skót babona, hogy balszerencsét hoz, ha szenteste kialszik a tűz, mert a manók és tündérek ilyenkor szabadon járnak és csak a tűz tartja távol őket attól, hogy besurranjanak a kéményen. De nem csak a skótoknál garázdálkodnak a manók, görög társaik 12 nappal karácsony előtt bújnak elő a földből, míg a dán és norvég kópék egész évben a házak és istállók padlásán laknak, de egy tálka zabkásával vagy rizspudinggal meg lehet zabolázni őket.

A svéd gyerekeknek pedig egyenesen egy ilyen karácsonyi manó, Tomte hozza az ajándékot. Bizony, bár a legtöbb helyre a Mikulás vagy éppen a Kisjézus helyi megfelelője szállítja az ajándékot, vagy a portugálok esetében ketten együtt, a német vagy svájci gyerekek a Christkind(li)-nek írnak levelet, aki vagy maga a Jézuska rénszarvasos szánon, vagy pedig a követe egy gyönyörű, fehér ruhás angyal díszes koronával. A hagyomány szerint nem - vagy nem csak - szenteste lehet az ajándékozás napja. A baszk gyerekeket Olentzero, egy pogány szénbányász látogatja meg, aki hajdan elkísérte a három napkeleti bölcset a Kisjézushoz. Sajnos, a csúnya, de kedves olasz boszorkány nem ért rá a háromkirályokkal tartani, így La Befana azóta is a betlehemi csillagot keresi, minden évben január 7-e éjjelén seprűnyélen száll házról házra, leereszkedik a kéményen és a jó gyerekeknek finomságokat, a rosszaknak szenet hagy - akárcsak az oroszok Bábuskája.

A karácsonyfa-állítás szokása a legendák homályába vész. Egyesek szerint Szent Bonifác kidöntött egy tölgyfát, hogy megakadályozza egy gyermek feláldozását, s a fa helyén egy apró fenyő gyökerezett meg, ami a szent szerint Krisztust szimbolizálta. Mások Luther Mártonnak tulajdonítják, aki a monda szerint meglátta a csillagokat egy fenyő ágai közt, s kedvet kapott, hogy családjával feldíszítsen otthon egyet. Az első írásos beszámoló szerint már 1539-ben állt egy karácsonyfa a strasbourgi katedrálisban, s ez a szokás ez idő tájt elterjedt a céhek körében is, míg végül a XVII. századra Németország-szerte a családok már otthon is állítottak fát. A hagyomány a XVIII-XIX. században terjedt el Európában, mára a díszes karácsonyfa a karácsony elengedhetetlen része.

Az egyik legismertebb karácsonyi figura talán az amerikai Santa Claus, aki immár egyre több országban örvendezteti meg a gyerekeket december 24-én. 1863-ban kapta meg a nevét és a teljes felszerelést, pipával, szánnal, rénszarvasokkal - bár a Hawaii-szigeteken hajón, Kaliforniában pedig szörfdeszkán közlekedik. A hagyományok is államról államra változnak: Alaszkában a gyerekek csillagos póznát hordanak körbe, amit Heródes emberei követnek, hogy elfogják a csillagot, New Orleansban egy hatalmas szalaggal és magyalágakkal díszített ökör vonul az utcákon. A hagyományos angolszász ünnepi vacsora, akárcsak Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon a legtöbb helyen a pulykasült áfonyaszósszal, azzal a különbséggel, hogy a déli féltekén tombol a nyár, ezért a legtöbb család a szabadban vagy a tengerparton ünnepel.

Latin-Amerikában sem fáznak karácsonytájt, s bár kétségtelenül nagyon vallásos ünnep, mégis tükrözi az itt élők temperamentumát. Az ünnepet megelőző hálaadó, vallásos időszak, a Novena és a december 24-i katolikus éjféli mise éppoly szerves része az ünneplésnek, mint az otthon felállított betlehemes jászol, az ajándékozás, a rengeteg friss virág, a tűzijáték vagy a tánc. Sok helyütt az ünnepségek már december elején-közepén elkezdődnek és egészen január 6-ig, a háromkirályok napjáig tartanak - a legenda szerint ekkor érkezett meg a három napkeleti bölcs a Kisjézushoz.

Mexikóban a gyerekek édességgel töltött, kötélen himbálózó agyag pińata-t törnek össze bekötött szemmel, Brazíliába Papai Noel érkezik Grönlandról, bár a legtöbb országban a Mikulás csak dekoráció, ami akár a karácsonyfa csúcsán is kiköthet, és a Kisjézus hozza az ajándékot december 25-én. Mára már ez a legelterjedtebb, bár a hagyományos ajándékozó nap január 6-a volt, hiszen a Jézuska is ekkor kapott ajándékot a háromkirályoktól. Kolumbiában ezen a napon ajándékoznak a keresztszülők, Mexikó legkisebbjei is kapnak valami apróságot, a venezuelai gyerekek pedig szalmát tesznek az ágyuk mellé, ami helyére ajándék kerül reggelre. Ha a tükörben fekete foltot látnak az arcukon, azt jelenti, hogy álmukban megcsókolta őket Boldizsár, a szerecsenkirály.

A Fülöp-szigetek az az ázsiai ország, ahol a kereszténység dominál, az itt élők karácsonyi hagyományai gyakorlatilag olyanok, mint a dél-amerikaiak. Sok ázsiai országban viszont sajátos módon ünneplik a karácsonyt. A japánok "Mikulása" Hotei-osho, egy buddhista szerzetes, bár a gyerekek nemigen kedvelik, mert a monda szerint még a tarkóján is szeme van. Nem is kimondottan családi ünnep, inkább a nélkülözőkkel és betegekkel foglalkoznak. Indiában is nagy hangsúlyt kap a szegények megsegítése, igaz, ők egymást is megajándékozzák a feldíszített banán- vagy mangófa alatt. Libanonban és a Közép-Keleten különféle magvakat ültetnek vattába két héttel karácsony előtt, s a kihajtott rügyekkel díszítik a betlehemi jászolt. Iránban a karácsony neve Kis Lakoma, hiszen december első 25 napja a béke, meditáció, templomba járás és böjtölés ideje. Ajándékozás és Mikulás sincs, de a gyerekek ilyenkor kapnak új ruhát. Irakban és Szíriában a család az udvaron gyűlik össze szenteste. Tüzet raknak, amit égő gyertyákkal állnak körül, míg a legkisebb gyermek felolvassa Krisztus születésének történetét, meggyújtják a tüzet, és amíg leég, zsoltárokat énekelnek. Ha teljesen hamuvá porlad, mindenki háromszor átugrik fölötte és kíván valamit. Szíriában a gyerekeknek a három bölcset cipelő legfiatalabb teve hoz ajándékot, ezért vizet és szalmát készítenek ki neki a teveistálló elé.

A Szentföldön, Betlehemben áll a Születés temploma, amelyben egy 14-ágú ezüstcsillag jelzi Jézus születésének a helyét. Minden évben hatalmas, díszes felvonulást tartanak - és három szentestét: külön a katolikusoknak és protestánsoknak, a görög ortodox és kopt egyháznak, valamint az örményeknek. Az is előfordul, hogy egyszerre zajlik a három mise a templom különböző részein, különböző nyelveken.

A misszionáriusoknak köszönhetően, a fekete kontinens sem marad ki a karácsonyból - és hasonlóképpen is ünnepelnek az emberek, mint európai, amerikai társaik, főleg családi összejövetelekkel, istentiszteletekkel, ajándékozással december 24-25-én. Viszont Etiópiában és Egyiptomban január 7-én tartják a karácsonyt. Az etióp ünnep, a Ganna legjellegzetesebb része a hosszú istentisztelet, a gyerekek legfeljebb egyszerű holmikat, ruhákat kapnak. Az egyiptomi kopt egyház ortodox katolikus, ahol az adventi időszak negyvennapos, mialatt tilos húst vagy tejterméket fogyasztani. A szokás szerint szenteste mindenki új ruhában megy templomba, a barátokat, rokonokat karácsony reggelén keresik fel édes süteménnyel és sörbettel.

Nemes Nagy Ágnes Karácsony

Fehér föld, szürke ég, a láthatáron

narancsszín fények égtek hűvösen.

Pár varjú szállt fejem felett kerengve

s el nem repültek volna űzve sem.

Csak álltam szürkén, szürke ég alatt.

- S egyszerre, mint gyors, villanó varázs

egy kicsi szó hullott elém: karácsony,

mint koldus kézbe illatos kalács.

Csodáltam. És a számon hála buggyant,

nem láttam többet kósza varjakat:

olyan szelíd volt, mint a gyermek álma,

s olyan meleg volt, mint a nyári nap!

Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) Kossuth-díjas költő verse a kanadai Winnipeg városában kiadott Kanadai Magyar Újság 1967. december 19-22. számában jelent meg. Kötetbe nem sorolta, kézirata nem került elő, az újságkivágás a költő hagyatékában maradt fenn. Nincs adat róla, hogy Nemes Nagy Ágnes hogyan került kapcsolatba a magyar emigráns lap szerkesztőségével, hogyan juttatta el a kéziratot Kanadába.

A háromkirályok látogatása a Kisjézusnál - karácsonyi előadás Máltán a vallettai operaházban
A háromkirályok látogatása a Kisjézusnál - karácsonyi előadás Máltán a vallettai operaházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.