Az orosz ellenzék ellenzéke

Ne rángassátok a csónakot, majmok! - az ezernyi szórólap lassan száll alá a moszkvai ellenzéki tüntetőkre, akiket szorosan fognak közre a rendőrök. Az épület tetején petárdázó Kreml-párti szervezet aktivistái lassan kifüggesztik transzparenseiket, amelyből az alkotmánymódosítások ellen tüntetők megtudhatják, hogy ők amerikai ügynökök és hazaárulók.

Máskor röhögést árasztó hangfallal felturbózott teherautó gurul komótosan a tüntetők körül, a rendőrök csöndes asszisztálása mellett. Az Ifjú Oroszország (RM) nevű szervezet az állam ifjúságpolitikájának megvalósítására jött létre három éve. Ennek ellenére – vagy épp ezért – az idegenellenességre és Sztálin-nosztalgiára is játszó szervezet leginkább utcai akciókban véteti észre magát. Az ellenzék ellenzékeként.

– Tudniuk kell a magukat demokratáknak beállító ellenzékieknek, hogy más vélemény is van az övéken kívül – magyarázza egy egyetemi kollégium földszinti irodájában a szervezet 31 éves elnöke. Makszim Miscsenko szerint nem érv, hogy erről a véleményről az állami televízió révén úgy is mindenki tud, ellentétben a Kremlt kritizálókéval. Hiszen "ott van az internet", ahol az ellenzék is megjelenhet.

A fiatal politikus, aki tavaly óta az Egységes Oroszország párt parlamenti képviselője is. - Legutóbb egy éjszakát töltöttünk a Csajkovszkij koncertterem tetején, hogy másnap délután az ellenzékiekre leszórhassuk a szórólapokat. Amikor lejöttünk, őrizetbe vettek minket, ahogy a lentieket is - emlékezett Miscsenko a december közepi, több mint hetven ember elzárásával végződött ellenzéki tiltakozásra, biztosítva arról, hogy velük sem kivételeznek a rendőrök.

– Amikor a narancsos forradalmat láttuk Ukrajnában, rájöttünk, milyen erős a fiatalok manipulációja, ami akkor az amerikai érdekek érvényesítését biztosította - mesél a kezdetekről Miscsenko. Elismeri, hogy már ők is az "amerikai technológiát" alkalmazzák, csak éppen a jó cél érdekében. - A geopolitikai küzdelem ma nagyon fontos. Az Egyesült Államok ahhoz, hogy biztosítsa a fölényét Kínával szemben, az orosz források megszerzésére törekszik, és ehhez keres az országon belül szövetségeseket - vált át világpolitikai elemzésre a képviselő, a demokratikus ellenzékre utalva.

Elmondja: a kilencvenes években majdnem szétesett Oroszország, Vlagyimir Putyin hatalomra jutása állította meg a folyamatot, és bízik abban, hogy a hatalom centralizálása folytatódik. - Erre volt szükség Sztálin idején is, hiszen ha a rendszer nem lett volna kemény, nem tudott volna ellenállni az európai agressziónak - igazolta az újabban „hatékony menedzsernek” tekintett generalisszimuszt a Szovjetunió felbomlásakor 14 éves Miscsenko. Szükséges rossznak tartja a terrort, és az olykor nemcsak az áruló elitet sújtó lágereket. Putyin még elnöksége idején nevezte magát szerződtetett menedzsernek, a szó ezután került egyre gyakrabban összefüggésbe Sztálinnal is, aki maga is hat Putyin imázsára.

Miscsenko asztalán egy brosúra hever az augusztusi grúz-orosz fegyveres konfliktusról, amelynek borítóján a vonuló orosz hadsereg fölé Putyin alakja magasodik, acélos tekintettel. Igaz, a füzetecske összeállításakor Putyin már csak kormányfő volt, Dmitrij Medvegyev elnöknek nincs esélye ilyen ábrázolásra, jelezve, hogy kit tekintenek Oroszországban a hatalom valódi birtokosának.

Miscsenko szerint ma is fontos a kemény államhatalom, és ennek a provokatív tiltakozó gyűlések akadályozása is nélkülözhetetlen része. Elismeri, hogy a kormánnyal sem értenek mindenben egyet: a külföldről behozott autók vámjának jövő évi megkétszerezését elfogadhatatlannak tartják. Miscsenko szerint Putyin és Medvegyev alatt ugyan nem lesz a tíz évvel ezelőttihez hasonló gazdasági összeomlás, de nem tagadja azt sem, hogy jövőre a feszültség a válság miatt még nagyobb lesz. Az ennek alapján szervezett tüntetéseket így még nagyobb erővel kell majd elnyomni.

Akcióban a Kreml-párti Ifjú Oroszország - pólójukon a Szolidaritásból űznek gúnyt
Akcióban a Kreml-párti Ifjú Oroszország - pólójukon a Szolidaritásból űznek gúnyt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.