Kelet-Londonban iszlám központ épül

Nagy-Britanniában, ahol az anglikán hit államvallás, 47 ezer keresztény templomra mintegy 1600 mecset "esik". Bár új muzulmán imahelyek folyamatosan épülnek, egyik sem rázta meg oly mértékben a közvéleményt, mint a Kelet-Londonban, a 2012-es olimpiai falu környékén tervezett ún. megamecset.

Ha projekt megkapja a szükséges engedélyeket, a nyári játékok idején iszlám negyed alakul itt ki. A legmerészebb álmok szerint 70 ezer, szerényebb elképzelések szerint 12 ezer hívőt fogadna be az épület. A mecset annak a Tablighi Jamaatnak lenne a brit központja, melyet nyugati titkosszolgálatok az al-Kaida számára új tagokat toborzó fedőszervezetnek tekintenek. A 2005. júliusi londoni merényletekkel is összefüggésbe hoznak.

Nemrégiben az anglikán egyház nagyzsinatjának tagja, Alison Ruoff nagy feltűnést keltett állásfoglalásával, mely szerint meg kellene tiltani új mecsetek építését a szigetországban. A befolyásos vezető "súlyosnak" minősítette a helyzetet, melyben megeshet, hogy az új iszlám központok körül más közösségeket kirekesztő muzulmán mag alakul ki. "Végül egész Nagy-Britannia válhat iszlám állammá" - vélte Ruoff, akinek véleményét Inayat Bunglawala, a Muzulmán Tanács főtitkárhelyettese "szűk látókörűnek és bigottnak" nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.