A kormány háborút vesztett

Folytatódtak az összecsapások a rendőrök és a tüntetők között Athénban. Országszerte több egyetemet és középiskolát tartanak megszállva a diákok - ide a rendőrök a törvény értelmében nem mehetnek be. Athénban napkelte előtt csaptak öszsze a diákok és a rendőrök. Negyven fiatal kőzáport zúdított a rendőrökre, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A hatóságok előállítottak három kődobálót - írja az MTI. Az erőszak hamar terjedt, délelőttre a Reuters szerint 15 rendőrőrsöt támadtak meg a tüntetők. Szalonikiben tucatnyi diák barikádozta el magát az egyetem területén.

Számos tanár számolt be a sajtóban arról, hogy irodáját és irattárát kifosztották. Rendőrségi források szerint 15 felsőoktatási intézményt és mintegy száz középiskolát tartanak megszállva diákok Athénban és Szalonikiben tiltakozásul amiatt, hogy a múlt hét végén rendőrök lelőtték a 15 éves Alekszandrosz Grigolopuloszt.

Kiégett autók a műegyetem közelében
Kiégett autók a műegyetem közelében

- Már a fiú halála előtt is demonstráltak az egyetemisták és kifejezték elégedetlenségüket a 25 éve változatlan, elavult oktatási rendszerrel szemben - mondta lapunknak Mihalisz Hriszohoidisz. A legnagyobb ellenzéki párt, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) egykori minisztere szerint az egyetemeknek semmi kapcsolatuk a munkaerőpiaccal, a képzés nem igazodik a megváltozott követelményekhez. A külföldön diplomát szerző több tízezer diák sincs jobb helyzetben: ők nem találnak a képzettségüknek megfelelő munkát. - Az intézményi rendszer és a gazdaság szerkezete is elavult, de a a háború után születettek "baby boomer" generációja, az idősebbek semmit sem akarnak megváltoztatni. Most pedig itt a "baby loser" csoport, a fiatalok, aki elvesztették minden reményüket - mondta a politikus.

Hriszohoidisz jelenleg az árnyékkormány fejlesztésért felelős minisztere. Úgy véli, a konzervatív kormány akkor követett el nagy hibát, amikor két éve háborút hirdetett az anarchisták és a szélsőbaloldali szervezetek ellen. Mindennapossá váltak az éjszakai öszszecsapások, és ez rossz hangulatot teremtett. A PASZOK az elmúlt napokban többször is bírálta a kormányt, amiért nem tudta megvédeni az athéni infrastruktúrát és boltokat. - A kormány és a rendőrség elvesztette a háborút. Amikor meghalt a 15 éves fiú, aki nem is volt anarchista, bűntudatuk volt. És semmiféle tervük nem volt arra, hogy hogyan védjék meg a köztulajdont az anarchisták támadásaitól - mondta Hriszohoidisz.

A belváros szétverése a gazdasági válságot is súlyosbítja. - A válság kellős közepén a kereskedők elveszítik jövedelmük nagy részét, hiszen decemberben és januárban termelik a bevétel 40 százalékát. A vásárlók pedig nem jönnek a városközpontba, mert azt hiszik, semmi sem működik - mondta a szocialista politikus. Meggyőződése, hogy ha a tüntetések nem is, a gazdasági válság két-három hónapon belül előre hozott választások kiírására kényszeríti Kosztasz Karamanlisz miniszterelnököt. - Az, hogy az eurozóna tagjai vagyunk, egyelőre megmentette az országot. De a kormány elvesztett minden korábban megszerzett gazdasági előnyt, a válság elmélyült - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.