Putyin a tévéből üzent

Megtartva a maga által teremtett hagyományt, Vlagyimir Putyin az elnöki posztról való távozása után is "televíziós párbeszédet" tartott az orosz választókkal. A politikus a csütörtöki, háromórás műsort először vezette le kormányfőként, miközben ezen a poszton elődjei nem tartottak hasonlót, és az új elnök, Dmitrij Medvegyev sem vett részt ilyen adásban.

Bár Putyin nem kerülte meg az országot érintő pénzügyi krízis megemlítését, alapvetően pozitív üzenetet küldött a lakosságnak - a fizetések, nyugdíjak további emelését, a gazdasági növekedés biztosítását ígérve. Igaz, nem ismételte meg korábbi kijelentését, miszerint a legnehezebb szakaszon az ország már túl van.

- Összességében jók az eredményeink, a krízis ellenére a mezőgazdaság 8,8 százalékos rekordnövekedéssel zár, a gazdaság a 7,5 százalékos előrejelzés helyett 6,9 százalékkal nő - mondta a kormányfő. Elismerte, hogy az infláció a vártnál magasabb, 13 százalék lesz.

Az állam eddig 5 trillió rubelt (mintegy 140 milliárd eurót) adott a bankszektornak - döntően a Szberbanknak, a neve ellenére nem a Gazpromhoz tartozó Gazprombanknak és a Külkereskedelmi Banknak (VTB) - a pénzügyi krízis megállítására és a hitelpiac újbóli beindítására. Hosszú távú hitelek biztosítására további ötmilliárd dollárt nyújt az állam, amely, a kormányfő szavai szerint, a gazdaság megsegítése révén akár széles körben is tulajdont szerezhet bizonyos vállalatokban, "ott, ahol ez előnyös". Putyin szerint elegendő az ország arany- és valutatartaléka, a stabilizációs alapokban felhalmozott pénz összege, hogy ellensúlyozza az alapvető exportcikkek (földgáz, kőolaj, ásványi anyagok, fémek) világpiaci árának esését, elősegítse a gazdaság, a belföldi piac megerősítését, a szociális feladatok ellátását, a lakáshitelek biztosítását, és garantálja az otthonteremtést a hadsereg tisztjei, szerződéses katonái számára.

Putyin Ukrajnának is üzent: a szomszédos gázimportőr 2,5 milliárd dolláros tartozását még nem egyenlítette ki. Ha Kijev saját fogyasztását - a 2005-2006-os gázárháborúhoz hasonlóan - az EU-ba tartó tranzitgázból vonná el, Moszkva csökkenti az adott gázt.

- Nem mi diktáljuk az árakat. A célunk, hogy az olaj világpiaci árához igazítsuk az Ukrajnának adott földgáz árát, erről megállapodásunk van. Reméljük, nem lesz gond az európai szállításokkal, mindenesetre a helyzetről értesítjük nyugati partnereinket - mondta.

Műszaki áruház Moszkvában. A kormányfő a lakossággal folytatott párbeszédet
Műszaki áruház Moszkvában. A kormányfő a lakossággal folytatott párbeszédet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.