Vesztesek a győztes szocdemek

Kedden fájdalmas tapasztalatokat szerzett a romániai politikai osztály az új egyéni körzetes választási törvény fonákságairól. Ennek köszönhetően ugyanis a százalékot tekintve a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és a Konzervatív Párt (KP) alkotta szövetség nyerte meg a választásokat a parlament mindkét házában, de a jogszabály által előírt visszaosztási módszernek köszönhetően a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) mindkét házban több mandátumot szerzett. Az eredmények közreadásával más tekintetben nem változott a képlet: a parlamentbe csak az SZDP+KP, a D-LP, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) került be.

A Központi Választási Iroda (BEC) által valamennyi választási körzet összesítése után közölt eredmények szerint a képviselőházban az SZDP+KP 33,09, a D-LP 32,36, az NLP 18,57, az RMDSZ 6,17 százalékot, a szenátusban pedig az SZDP+KP 34,16, a D-LP 33,57, az NLP 18,74 és az RMDSZ 6,39 százalék szavazatot kapott. Ám a mandátumok elosztása a közlés alapján az alábbiak szerint alakult: a képviselőházban a D-LP 115, az SZDP+KP 114, az NLP 65, az RMDSZ 22; a szenátusban pedig a D-LP 51, az SZDP+KP 49, az NLP 28, az RMDSZ pedig 9 mandátumot szerzett.

A korábbi nem hivatalos számításokhoz képest az országos visszaosztáskor az RMDSZ nem kapta meg a Kolozs megyei szenátori posztot, ezért lett végül a szövetségnek 10 helyett csak 9 szenátora. A tizedik szenátori tisztség megszerzéséhez az RMDSZ-nek országos szinten mintegy 1700 szavazata hiányzott. Ennek ellenére a szövetség képes lesz önálló szenátusi frakciót alkotni, amelyhez legkevesebb 7 szenátorra van szükség.

A BEC által közölt eredményeket várhatóan többen is meg fogják óvni, így a végeredmények kihirdetésére még várni kell. Az eredmények ismeretében viszont azonnal tárgyalásokat kezdtek a parlamentbe bejutott pártok.

Markó Béla RMDSZ-elnök elmondta: tárgyalt Calin Popescu Tariceanu leköszönő kormányfővel, aki egyben az NLP elnöke, és egyetértettek abban, hogy a két alakulat egyeztesse lépéseit a kormányalakítási tárgyalások során. Tariceanu is megerősítette, hogy kész folytatni az együttműködést az RMDSZ-szel.

Emil Boc, a D-LP elnöke közölte: leginkább az NLP-vel szeretnének jobboldali kormányt alakítani, de a többi alakulattal történő együttműködést sem zárják ki. Hasonlóképpen valamennyi párttal hajlandó tárgyalni az SZDP+KP szövetség. Mircea Geoana SZDP-elnök szerint "az országnak erős, széles támogatottságú kormányra van szüksége".

A választások végleges eredményének ismeretében Traian Basescu államelnök megkezdheti a konzultációt a pártokkal. Mivel abszolút többséget egyik párt sem szerzett, az alkotmány értelmében Basescu bárkit felkérhet kormányalakításra.

Ki kap kormányalakítási megbízatást, ha a hétfői parádé sem az útirányt követte?
Ki kap kormányalakítási megbízatást, ha a hétfői parádé sem az útirányt követte?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.