Hivatásuk a nácivadászat

Hivatásuk a "nácivadászat", s e tevékenységükért méltatta a náci bűnöket felderítő központ munkatársait Horst Köhler német államfő. - A náci bűncselekményeket nem szabad eltussolni. Nekünk, németeknek továbbra is szembe kell néznünk a múlttal.

Az önök munkája nélkül Németország ma nem lehetne a nemzetközi közösség tiszteletre méltó tagja - hangoztatta Köhler a Stuttgart melletti Ludwigsburgban működő központ ötvenéves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Mint a Süddeutsche Zeitung emlékeztet rá, a nyugatnémet tartományi igazságügy-miniszterek "fogcsikorgatva" hozták létre a szervezetet az 1958-as ulmi per után, amelynek vádlottjai - 1941-ben több mint ötezer zsidót legyilkoló náci különítményesek - háborítatlanul éltek az egykori NSZK-ban.

Történészek 170-200 ezerre teszik a náci bűnöket elkövető németek és osztrákok számát. A ludwigsburgiak több mint 110 ezer gyanúsított ellen nyomoztak, jogerősen azonban csak 6500 személyt ítéltek el. A Kurt Schrimm főállamügyész által irányított központ munkatársai vádat nem emelhetnek, de a náci bűntettek helyszínétől és a feltételezett elkövetők tartózkodási helyétől függetlenül, globálisan kutathatnak - főleg a nácik kedvelt menedékéül szolgáló Dél-Amerikában, de már megnyíltak előttük az oroszországi, ukrajnai és fehéroroszországi archívumok is. - Feladatunk nem a leleplezés, hanem a vádemeléshez szükséges bizonyítékok összegyűjtése - fejtegette Schrimm, aki legnagyobb fogásának a krakkói tábor egykori szadista parancsnokát, az osztrák Josef Schwammbergert tartja. Bizonyítékaik alapján tartóztatta le 1992-ben az argentin hatóság az ott rejtőzködő egykori SS-tisztet, aki aztán a börtönben halt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.