Ma lesz döntés a tankönyvügyről

Tegnap indulatos vita után a pozsonyi parlament mára halasztotta a szavazást a Magyar Koalíció Pártjának indítványáról, amelyben törvényben kívánják rögzíteni, hogy a földrajzi neveket a nemzetiségi iskolák számára kiadott tankönyvekben a növendékek anyanyelvén kell feltüntetni.

Berényi József, a törvénytervezet egyik szerzője hangsúlyozta: - Különösen az unióban mindenkinek alapvető joga a földrajzi neveket az anyanyelvén használni. Az, amit a pozsonyi oktatásügyi miniszter szorgalmaz, a szlovák értelmiségiek, de számos politikuskollégánk számára is kínos, hiszen a hazai nemzetiségi iskolák számára olyan keveréknyelven szeretne tankönyvet kiadni, amelyben csak a ragok magyarok, a megnevezés viszont szlovák. Ilyesmivel legutóbb Ceausescu kísérletezett. Nyilván boldog lenne, ha megtudhatná, hogy bő évtizeddel később Szlovákiában akadnak követői - mutatott rá a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke. Képviselőtársa, Gál Gábor azt hangoztatta, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ezzel a törvénytervezettel kívánja megbosszulni Apponyi Albert több mint száz évvel ezelőtti iskolatörvényét, amely annak idején a szlovák tanulókat is sújtotta. Szigeti László felidézte Robert Fico két évvel ezelőtti ígéretét, amely szerint a kormánya semmiben sem csorbítja a szlovákiai magyarok szerzett jogait. - Most a szlovák nemzeti párti miniszter erre törekszik - mutatott rá az MKP szakpolitikusa.

Rafael Rafaj, az SNS parlamenti frakciójának vezetője szerint az MKP törvénytervezete sérti a szlovákiai államnyelvtörvény-tervezetet, amely úgy rendelkezik, hogy minden esetben először a szlovákot kell használni a földrajzi és egyéb megnevezések esetén. Egyik képviselőtársa azt indítványozta, hogy a törvénytervezetről ne szavazzanak, és a vitatott ügyről Dusan Caplovic pozsonyi kormányalelnök által kinevezett nemzetiségi tanács döntsön. A szlovák ellenzéki honatyák azzal a módosító javaslattal támogatták az MKP törvénytervezetét, hogy a földrajzi nevek magyar megnevezése után zárójelben tüntessék fel a szlovák megfelelőjét is. A Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Néppárt csak a szlovák megnevezéseket támogatta. Kora este Pavol Paska házelnök a legerősebb kormánypárt, a Smer képviselőinek nevében olyan indítványt terjesztett elő, amely szerint első helyen a magyar megnevezés, utána pedig zárójelben a szlovák szerepeljen. Ugyanakkor azt is javasolta, hogy ez a gyakorlat csak a magyarul általában használt megnevezésekre legyen érvényes, s ne vonatkozzék a színtiszta észak-szlovákiai településekre.

Szombaton a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky) találkozik Ivan Gasparovic szlovák és Sólyom László magyar államfő - jelentette be a szlovák elnöki hivatal tegnap.

Oldalrészlet egy szlovákiai magyar nyelvű honismereti tankönyvből
Szlovákiai magyar nyelvű honismereti tankönyv oldalrészlete
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.