Moszkva is keresi a felelőst

Moszkvában is keresik a felelősöket a globális pénzügyi válság oroszországi következményeiért. A Vlagyimir Putyin kormányfő vezette Egységes Oroszország (JeR) párt szerint a válság elmélyüléséről a régiók vezetése tehet, élükön a "realitástól elszakadó" kormányzókkal.

Eközben azonban úgy tűnik, Moszkvától távolodva sokkal nagyobb visszaeséssel és magasabb munkanélküliséggel számolnak, mint az "állampárt", amelynek múlt heti 10. ülésén a kormányfő és a májusban Putyin támogatásával elnökké lett Dmitrij Medvegyev - még ha részben el is ismerték a helyzet súlyosságát - döntően a növekedés fenntartásáról, a szociális támogatások növeléséről, lakásépítésről és iparfejlesztésről beszéltek.

- Érezni fogjuk a visszaesést, hiszen az energiahordozók mellett csökken a fémek ára is, ami a fő exportcikkünk - mondta lapunknak az Urálon túli Szverdlovszk megye nemzetközi kapcsolatokért felelős minisztere. Alekszandr Karlov szerint a jelenleg hivatalosan 1,8 százalékos munkanélküliség is nőhet annak ellenére, hogy a gépgyártásban nincs elég szakképzett munkaerő.

A megye jelentős hadiipari központ is, az Urál menti Nyizsnyij Tagilban működik az ország legnagyobb vagongyára, amely a civil termelésen túl tankokat állít elő. Bár az ország katonai költségvetésének növelése a hadiipari bevételek növekedéséhez is vezetett, a közelmúltban már nehézségekkel nézett szembe a T-90-es tankok gyártója. - Néhány éve még válogathattunk a beszállítók között, mostanra azonban egyre kevesebben vannak, márpedig a megrendelőt nem érdekli, hogy milyen okból csúszik a tankok előállítása - vallotta meg a 30 ezer főt foglalkoztató vállalat szóvivője. Borisz Minyejev szerint egyelőre a vagongyártással ellensúlyozni tudják, ha jövőre jelentősen csökkenne a katonai megrendelés. Ugyanakkor a megye több vállalata meghatározatlan idejű kényszerszabadságra küldte dolgozóit.

Várhatóan csúszni fog több építőipari projekt is. Igaz, a megye központjában, az 1,3 milliós Jekatyerinburgban az elmúlt három év építőipari boomja révén számos irodaház, szálloda és lakónegyed épült. A helyi vezetés szerint szociális jellegű lakásépítés üteme csökkenhet ugyan, de nem áll le.

- Nálunk egyetlen bank sem ment csődbe - jelentette ki a megyei gazdasági miniszterhelyettes. Igaz, Vitalij Nyegyelszkij azt is hozzátette: egyelőre. A régió elsőként kapott központi segítséget, így ha voltak is csúszások a betétesek kifizetésével, a legégetőbb problémát elhárították, mondja, bár elismerte, hogy a hitelpiac még nem állt helyre, így a vállalatok még nem jutnak hozzá a fejlesztéshez szükséges forrásokhoz.

Nehezítheti a helyzetet, hogy Moszkva miközben a krízis alatt gyorsan apadó stabilizációs alapból egyik kezével segítséget nyújt a régióknak, a másikkal el is veszi: a vállalatok adóterhelését csökkentve a helyi költségvetés forrásait kurtítja meg. Időleges pénzhiányhoz vezet - igaz, a vállalkozói szféra tehermentesítését is jelenti - a helyben fizetendő vállalati nyereségadó befizetésének utólagossá tétele is, amelyet eddig negyedévenként előre fizettek a cégek.

Egyelőre inkább a központ, semmint a régiók hisznek a krízis gyors befejeződésében. Az orosz vezetés több veszélyt lát a "pánikkeltésben", mint a válság valóságában.

Az egy család-egy szoba, a kommunalka (többszörös társbérlet) ma is létezik, képünkön egy adósságbehajtó vizsgálgatja, mit lehetne lefoglalni
Az egy család-egy szoba, a kommunalka (többszörös társbérlet) ma is létezik, képünkön egy adósságbehajtó vizsgálgatja, mit lehetne lefoglalni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.