"Rubin fiúk" az Obama-csapatban

Bár Hillary Clinton külügyminiszteri megbízatását még nem jelentették be, Clinton-emberből nincs hiány Barack Obama leendő csapatában. A leendő amerikai elnök hétfőn nevezte meg vezető gazdaságpolitikusait. Nagy titokra nem derült fény - a nevek az elmúlt napokban már bőven forogtak a sajtóban. Timothy Geithner, a New York-i Fed elnökének pénzügyminiszteri kinevezésének híre már a múlt héten jelentősen javította a részvényindexeket.

A 47 éves politikust kiváló elméleti és gyakorlati szakembernek tartják, fiatal kora és megjelenése pedig kommunikációs szempontból is beleillik a minden fronton változást ígérő Obama-elnökségbe. A sokat bírált, de hónapok óta folyamatos össztűz, gazdaságpolitikai kényszer és piaci nyomás alatt dolgozó Henry Paulson utódjának megnevezését a többi között azért is tűkön ülve várta már a piac, mert ő folytatja majd a 700 milliárd dolláros mentőöv kezelését. Paulson az összeg felénél leállt a felhasználásában.

Obama, háttérben a gazdasági csapat: Timothy Geithner, Christina Romer és Lawrence Summers
Obama, háttérben a gazdasági csapat: Timothy Geithner, Christina Romer és Lawrence Summers

A Nemzeti Gazdasági Tanács élére Lawrence Summers, Clinton elnök egykori pénzügyminisztere kerül. Obama úgy mutatta be, mint az amerikai történelemben páratlan, húszmillió új álláshelyhez vezető prosperitás egyik megteremtőjét. Nem meglepetés, hogy a Fehér Ház költségvetési igazgatója a magyar nevet viselő, de már az Egyesült Államokban született Peter Orszag lesz. Geithner, Summers és Orszag közös jellemzője, hogy mindannyian Robert Rubin, Bill Clinton egykori pénzügyminiszterének "köpönyegéből bújtak elő." Most azonban egy kevésbé liberális, a piaci viszonyokba való beavatkozástól korántsem viszszarettenő gazdaságpolitika levezénylése vár rájuk.

A külügyminiszteri posztra a mértékadó sajtó készpénznek veszi Clinton asszony kinevezését, aki állítólag már igent is mondott. Az általános megítélés szerint a külföldön is nagy népszerűségnek örvendő egykori First Lady kiváló választás arra, hogy helyreállítsa a világban Amerika megtépázott hírnevét. Megbízatása azonban kockázatokat és súrlódási lehetőségeket is magában hordoz, továbbá - konfliktus esetén - újra feltépheti a Demokrata Párton belül a Clinton-tábor nagy nehezen begyógyult sebeit. A jelenlegi New York-i szenátor kézbesítheti például a meghívókat a "lator államokba" - miközben az előválasztások idején naivitással vádolta Obamát, amiért szóba állna ezen országokkal. Az arab világban szkeptikusan fogadják Clinton harcos Izrael-pártiságát. Ugyanakkor tíz éve a férje vezette Fehér Ház még elhatárolódott tőle, amikor a fősodorhoz képest előre sietve palesztin állam szükségességéről beszélt. Tisztázatlan, milyen befolyásos súgói szerep juthat a külpolitikában Joe Biden leendő alelnöknek, aki elismert tekintély ezen a területen, és hogy nem vezet-e mindez súrlódáshoz a hiúságtól nem feltétlenül mentes Clintonnal.

Ha Bill Richardson lesz a kereskedelmi miniszter, úgy a spanyol ajkúak is méltó megbízatást kapnak. A hétfői The Washington Post pedig megszellőzteti Colin Powell nevét, mint lehetséges oktatási minisztert. Ez részben arra utalna: a megválasztott elnök nem felejt. A volt republikánus külügyminiszter egy hónapja látványosan melléállt John McCainnel, a republikánus jelölttel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.