Visszaáll a többpólusú világrend?

Egy kelet-európai országban a szervezett bűnözés átveszi a politikai uralmat, az Európai Unió félkarú óriás lesz, Amerika pedig hanyatlásnak indul az USA hírszerzésének jövőképe szerint.

- Többpólusú világrendet vetítünk előre: az egypólusúnak vége, 2025-re legalábbis bizonyosan vége lesz - állítja C. Thomas Fingar, a Nemzeti Hírszerzési Tanács (NIC) elnöke. "Bár az Egyesült Államok az egyedüli leghatalmasabb szereplője marad a világpolitikának, relatív ereje - még katonai vonatkozásban is - hanyatlani fog, az amerikai befolyás korlátozottabb lesz... 2025-re az USA fontos szereplő marad, amely vezető szerepet játszik a globális eseményekben, de nem döntőt, mint a múltban."

A tizenhat amerikai hírszerzési ügynökséget tömörítő NIC négyévente - az elnökválasztás után - szokásos, minapi előrejelzése Amerikában ezúttal kevés figyelmet kapott. Annak ellenére is, hogy négy évvel ezelőtt még a szuperhatalom dominanciájának fennmaradását jósolta. Egyik fő hiányossága, hogy nem foglalkozik a jelenlegi gazdasági válság hatásaival. Fingar azt mondta: úgy döntöttek, nem halasztják el a közlését, a hosszú távú hatások még hónapokig egyébként is rejtve maradnak.

A többi közt az olvasható a jelentésben: az al-Kaida is hanyatlásnak indul, részben amiatt, hogy elidegeníti az iszlám híveket a válogatás nélküli gyilkolással, és arra való képtelenségével, hogy megoldást kínáljon olyan gyakorlati gondokra, mint a nyomor és a munkanélküliség. Az Oszama bin Laden által a '90-es években létrehozott szervezet pániszlám ideológiája, illetve az, hogy kizárólag terrorszervezetként működik, keveseket vonz a muzulmán világban, ellentétben a libanoni Hezbollahhal vagy a palesztin Hamasszal, amelyek aktívak a szociálpolitikában is.

A mintegy 120 oldalas jelentés "a modern történelemben páratlannak" tartja a jólét és a gazdasági hatalom centrumának áthelyeződését nyugatról keletre. Mindez 1,2 milliárdos népességnövekedéssel is jár majd, azonban ebből a nyugat csak háromszázalékos arányban veszi ki a részét. A geopolitikai "tájképet" India és Kína felemelkedése rajzolja újra a hírszerzési előrejelzés szerint, Oroszország jövőjét azonban beárnyékolja a korrupció és az energetikai beruházások hiánya. Új típusú konfliktusok törhetnek ki a természeti erőforrások birtoklásáért és növekszik az atomfegyver bevetésének kockázata, miután szélsőséges csoportok is megkaparinthatják. Egy - meg nem nevezett - kelet-európai országban a szervezett bűnözés körei ténylegesen megbuktathatják a kormányt, és átvehetik a hatalmat - jósolják az amerikai hírszerzők. Az Európai Uniót pedig továbbra is régi gondjai gyötrik majd: gazdasági hatalmát nem lesz képes politikai és katonai befolyásra váltani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.