Kanada magába foglalja a világot

- Tizenhét éve ön az első kanadai főkormányzó, aki Magyarországra látogat. Mit csomagol útravalónak?

- Prekoncepciókat biztos nem. Felfedezni indulok. Kanada tovább kívánja erősíteni kulturális, gazdasági és a népek közötti kapcsolatait Európával. Globális gazdasági keretegyezményt is tető alá szeretne hozni az EU-val, illetve tagállamaival. Kapcsolataink történelmileg megalapozottak: már a XIX. században sok magyar vándorolt be Kanadába, 1956-1957-ben pedig országunk magyar menekülteket fogadott be. Kanada nagyon is elismeri, mennyi mindennel járultak ők hozzá kultúránkhoz. Fontos mozaikja az itteni magyar közösség a sokszínűségnek. Egyetemeinken számos magyar kutató tűnt ki. Kanada az elsők között hagyta jóvá az önök tagságát a NATO-ban. Az afganisztáni szerepvállalás is összeköt bennünket. Hasonlóak a céljaink a környezetvédelemben is. Jól emlékszem tavalyi vendégünk, Sólyom László elnök ilyen irányú személyes elkötelezettségére.

- A szoros kapcsolatokkal ugyanakkor hatalmas földrajzi távolságot kell áthidalni...

- Tudja, a távolság nem riaszt el bennünket. Hatalmas kiterjedésű ország vagyunk: ha az ember átrepül Kanada felett, nem is érti, hogyan lehet kormányozni ekkora területet. Meggyőződésem, a társadalom sokszínűségét tekintve Kanada magában foglalja a világot.

- Szüleivel a Duvalier-rendszer elől menekült ide Haitire. Ma Kanada alkirályi jogokat gyakorló államfője. E páratlan karrierben mit lát?

- Kanadát. Azt látom benne, hogy itt valóban minden lehetséges. Még az amerikai kontinensen is sokan meglepődnek, hogyan tölthetem be e posztot miközben nem itt születtem. Azt is látom benne, hogy a honpolgárságot nap mint nap megéljük, alakítjuk, műveljük - a sokszínűség keretei között is. Ezt folyamatként kell elképzelni: amikor a szüleim ide érkeztek, természetesen nem találták a helyüket. De tucatnyi szervezet segítette beilleszkedésünket. Az emberek, nemcsak adtak, hanem arra is kíváncsiak voltak: vajon mi mivel tudunk majd hozzájárulni az itteni társadalomhoz.

- Mit jelent az ön számára Barack Obama megválasztása?

- Azt bizonyítja ez, hogy a történelem nem áll meg, a remény pedig nem hiú ábránd. Rabszolgák leszármazottja vagyok. Amerikában a rabszolgaság a gazdasági fellendülés egyik mozgatórugója volt. Az ország valamikor a szegregációra, kirekesztésére, méltóságuktól való megfosztására épült. Amikor Obama megválasztásakor a kamerák a tömeget mutatták, a teljes amerikai szivárványt láthattuk ott.

- Kanada ma is évente legalább negyedmillió törvényes bevándorlót fogad. Hallani pesszimista hangokat is, miszerint e folyamat nem tartható fent. Lakhatatlan megapoliszokat eredményez majd, a már most is több milliós Toronto az észak Sao Paulójává válik.

- A pesszimizmus alapja időnként a másságtól való idegenkedés. A bizakodóé pedig a sokszínűségben rejlő gazdagság elismerése. Nagyon fontos, hogy a pesszimisták is szóhoz jutnak, és a palackba zárt szellem nem okoz robbanást. Elismerjük, hogy vannak kihívások, és folyamatosan dolgoznunk kell a társadalmi kötelékek megerősítésén. Ez párbeszéddel, nyíltsággal lehetséges. És akkor fel lehet venni a harcot az előítéletekkel, a rasszizmussal, a kirekesztés ellen. Értsük meg: nem igaz, hogy az iszlám közösségben mindenki egyformán gondolkodik. Közöttük is vannak jelentős véleménykülönbségek. A kirekesztés borzasztó frusztrációhoz vezethet. Ezért is fontos, hogy mindannyian - a cégvezetőtől a politikuson át az átlagemberig - felelősséget érezzünk Kanada értékei, így a másik tisztelete, az esélyek egyenlősége iránt.

- Budapest VIII. kerületében épp a veszélyeztetett fiatalok helyzetét elemző konferenciát keres majd fel.

- Amikor egyszer Prágában részt vettem egy kerekasztal-beszélgetésen, feltűnt: Budapest főpolgármesterét aggasztja a fiatalok radikalizálódása, az ebben rejlő robbanásveszély. Nekem pedig az egyik fő tevékenységi területem a fiatalokkal kapcsolatos kérdések. - Nemcsak a jövő nemzedékét látom bennük, hanem a jelent is. Jövő heti programomban a protokollmegbeszélések mellett éppúgy helyet kap a civilekkel való találkozás is.

- A civilek nem olyan régen jöhetnek Magyarországról Kanadába újra turistavízum nélkül. Mi ennek a jelentősége?

- Hiszek az "emberi léptékű" diplomáciában, vagyis abban: akkor ismerjük meg igazán egymás gondolatait, aggodalmait, értékeit, kultúráját, ha ezt a vízumkényszer megszüntetésével segítjük elő. Éppen úgy, ahogy a schengeni egyezménnyel Európa is felismerte az ebben rejlő lehetőségeket.

Ottawából jelenti kiküldött tudósítónk.

A főkormányzó az ottawai törvényhozásban
A főkormányzó az ottawai törvényhozásban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.