Távirati stílusban

Vádemelés az ETA vezére ellen

Vádat emeltek Párizsban "terrorista célzatú bűnszövetkezés" miatt a Baszk Haza és Szabadság (ETA) katonai szárnyának feltételezett vezetője ellen. Miguel de Garikoitz Aspiazu Rubina, fedőnevén "Txeroki" ellen két spanyol csendőr 2007. decemberi franciaországi megölése kapcsán emeltek vádat. Az ETA-vezetőt, aki egyes feltételezések szerint nem csupán a szélsőséges szakadár szervezet katonai szárnyának vezetője, hanem éppenséggel az ETA első embere, hétfőn fogta el a francia rendőrség terroristaellenes egysége a dél-franciaországi Cauterets-ben. (MTI)

Irak: ne maradjon az USA 2011-ig

Több ezren gyűltek össze pénteken Bagdad egyik legnagyobb terén, hogy közös imával tiltakozzanak az iraki-amerikai biztonsági megállapodás ellen, amely szerint az amerikai csapatok 2011 végéig maradhatnak Irakban. A gyűlés résztvevői túlnyomórészt síita vallásúak voltak, akiket Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok hívott össze. (MTI)

Szomáliai muzulmánok kalózokra támadtak

Szomáliai muzulmánok pénteken megrohamoztak egy tengeri kikötőt, azokra a kalózokra vadászva, akik hatalmukba kerítették Szaúd-Arábia egyik óriás tankhajóját a múlt héten - mondta egy helyi vezető. A felkelők, akik maguk is fokozzák a szomáliai káoszt, nem nézték jó szemmel, hogy a kalózok egy muzulmán állam hajójára támadtak. (Reuters)

Kínzásból nem lesz bizonyíték

Az ügyészség nem használhatja fel az Oszama bin Laden sofőrje elleni perben terhelő bizonyítékként a vádlottból erőszakkal kihúzott információkat. Salim Ahmed Hamdant összesküvéssel vádolják. 2001-es afganisztáni elfogása után beszélt az Oszama bin Ladenhez fűződő viszonyáról, az al-Kaida kiképzőtáborairól és a terrortámadások előkészítéséről, miután fogvatartói zsákot húztak a fejére, majd kezénél fogva felkötötték, és többször vízbe fojtást imitáltak rajta. Az így szerzett információ most nem használható a perben. A katonai bíróság precedensértékű döntést hozott, amely kihathat egyebek között Khalid Sejk Mohammed, a szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjének perére. Őt szintén kínvallatásnak tették ki, így ellene sem lesznek felhasználhatók vallomásai. (Globusz.net)

Képalá
Képalá
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.