Gyurcsány: Szerbia mintaszomszéd

A jószomszédi viszony példájának tartja Szerbia és Magyarország kapcsolatát a két ország kormányfője - derült ki tegnap. Alig fél évvel azután, hogy Budapest elismerte Koszovó egyoldalú elszakadását, és ennek hatására a szerb kormány átmenetileg hazahívta nagykövetét hazánkból, Gyurcsány Ferenc Belgrádban vendégeskedett.

Nyitott kérdések még az etnikai kisebbségekkel kapcsolatban sincsenek - hangzott el a két kormányfő közös sajtótájékoztatóján. - Szilárdan lehet bízni abban, hogy a magyarországi szerbek és szerbiai magyarok nem gondok és problémák okozói, hanem a nyugodt, gyümölcsöző együttélés forrásai lesznek, sőt máris azok - mondta Gyurcsány. Pedig az elmúlt hetekben újra elszaporodtak a magyarokat halállal fenyegető falfirkák a Vajdaság egyes területein, főleg Temerinben és Szabadkán.

A pár órás munkalátogatás középpontjában Szerbia európai integrációja állt. A magyar kormányfő szerb kollégája, Mirko Cvetkovics felé fordulva mondta: - Magyarország mindig azok között lesz, akik azt keresik, hogyan haladhat végig Szerbia a legkevesebb áldozattal, konfliktussal, a legkönynyebben az európai integrációhoz vezető úton - biztosította házigazdáját Gyurcsány.

Bár Cvetkovics is jónak minősítette a bilaterális kapcsolatokat, szóba hozta Koszovó ügyét. - Szerbia nem fogja feladni a harcot területi integritásának megőrzése érdekében - mondta, de hozzátette: kizárólag békés, diplomáciai eszközöket használ fel országa ennek érdekében.

A találkozón szó esett a két ország gazdasági kapcsolatairól, amelyet mind Belgrád, mind Budapest fejleszteni szeretne. Erre az energetika területén nyílik a legtöbb lehetőség, hiszen a két országon fut keresztül a tervek szerint az orosz Déli áramlat vezeték, és a Mol már most több benzinkutat működtet Szerbiában.

A pár órás belgrádi munkalátogatás során Gyurcsány Ferenc találkozott Borisz Tadics államfővel. A szerb államfő országa szempontjából nagyon fontosnak mondta, hogy Magyarország támogatja Szerbia EU-integrációját, s igyekszik minden segítséget megadni hozzá. Tadics szerint a két országi stabilitása meghatározó az egész térség szempontjából.

Gyurcsány találkozott a szerbiai magyarság képviselőivel is.

A magyar kormányfő Tadics szerb elnökkel
A magyar kormányfő Tadics szerb elnökkel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.