Berlusconi sokat viccelődik, de nem ismeri a tréfát

Viccelődött a napbarnítottnak nevezett Obama után a héten Angela Merkellel is, ám az olasz kormányfő jókedve népszerűségével apad.

A Triesztben a héten rendezett olasz-német csúcson Silvio Berlusconi elbújt egy szobortalapzat mögé, és onnan előugorva (Kukucs! kiáltással) ijesztett rá az elképedt kancellár asszonyra.

A miniszterelnöki tréfa azonban már nem elég az olaszok felvidítására, akik az áprilisi választások óta először októberben fordultak el Berlusconitól és csapatától: a kormány népszerűsége egyszerre négy százalékkal esett vissza, a két hónapja tartó pedagógus- és diáksztrájk hatására az oktatási tárca vezetőjének támogatottsága egyenesen öttel. Persze nem az így is 58 százalékon maradt kormányszimpátia aggasztja Berlusconit, inkább az, hogy fél év után megbomlott a lakossággal való harmónia, és Olaszország az utcán tüntet. Az Alitalia dolgozói, akik november 25-én újabb munkabeszüntetést tartanak, az iskolák, az ellenzék és a legnagyobb szakszervezet, az ötmilliós taglétszámú CGIL, a recesszió ellen december 12-re meghirdetett általános sztrájkkal.

Látványos erőfeszítései ellenére Berlusconi elégedetlen országot lát. Elképzelése a vesztes ellenzék végleges megsemmisítése. Berlusconi a Demokratákat (PD) vezető Walter Veltronival szóba sem áll. A három szakszervezeti föderáció egységének megtörése az Alitalia-tárgyalásokon sikerült is, neki. A CGIL felbontotta az UIL-CISL-vel többéves szoros szövetségét.

Az eredmény azonban nyugodt egyeduralom helyett a teljes káosz: egyetlen, a politika szabályait mégiscsak betartó ellenzéki erő helyett a kormánynak számtalan, egy időben tiltakozó csoporttal kell küzdenie. Egyértelmű, hogy jobb a fél év alatt egyszer (október végén) tüntetett PD milliós tömege, mint a reptereket és egyetemeket heteken át elfoglaló tízezreké, akik Berlusconi előrejelzései dacára nem hajlandók feladni és beletörődni a kormány akaratába. Ezért rendelte el Berlusconi a vitatott egyetemi reform azonnali leállítását. Közben a kereskedők is elégedetlenek, már a karácsonyra a jelenlegi felére visszaeső vásárlási kedv miatt sírnak. A héten vacsorára hívta a topvállalkozókat. Berlusconi még mindig menedzserkormányfőként "kollégáival", ellenzék és szakszervezetek nélkül dönt.

Politikailag az egyetlen járható út az eddig követett stratégia: az olaszok félelemérzésének növelése a bevándorlók elleni kampánnyal. Csak az léphessen be Olaszországba, aki olaszul is tud; a bevándorlók gyerekei (570 ezer diák, az iskolások hat százaléka) külön osztályba járjanak - kiabálja az Északi Liga. De erre már a jobbközépet a választásokon támogató egyház is nemet mondott rasszistának bélyegezve meg a kormányt.

Berlusconi eltökélt szándéka egy itáliai Obama- Medvegyev találkozó megrendezése. Közvetítő lenne a "napbarnított" elnök és a saját jó barátja Vlagyimir Putyin országa között.

Silvio megöleli Angelát Triesztben
Silvio megöleli Angelát Triesztben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.