Nő áll a francia baloldal élére

Ségolene Royal jelentős előnynyel vezet a francia Szocialista Párt főtitkári posztjáért folyó versengésben: a párttagok a szavazás első fordulóján a tavalyi francia elnökválasztás vesztesét hozták ki győztesnek. A második, pénteki fordulóban Martine Aubryval, Lille polgármesterével kellett csatába szállnia.

A péntek hajnalban kihirdetett eredmény szerint az első szavazáson részt vevő párttagok 42,4 százaléka Royalra adta voksát, Aubry pedig a szavazatok 34,7 százalékát szerezte meg - írta az MTI. Az "új baloldalt" és a párton belüli fiatal generációt képviselő harmadik jelölt, Benoit Hamon EP-képviselő a voksok 22,8 százalékát gyűjtötte össze, így kiesett a versenyből. A 233 ezer párttag hatvan százaléka adta le szavazatát.

Annyi biztos: bárki győzzön is, ő lesz az első nő, aki a Szocialista Pártot vezeti - emlékeztet a Reuters. Ségolene Royal, akinek személye erősen megosztja a pártot, az első forduló eredménye után sem lehet biztos a sikerbe. Benoit Hamon arra kérte ugyanis a támogatóit, hogy a második fordulóban már Martine Aubryra voksoljanak (a végeredményt péntek éjszakára ígérték).

Bizonyosságnak számít az is, hogy a nyertesre váró legnehezebb feladat a belső vitáktól megtépázott párt újraegyesítése lesz. A megosztottság azután erősödött fel, hogy a francia szocialisták harmadszorra is elvesztették a köztársaságielnök-választást - éppen amikor Ségolene Royal indult a jobboldali Nicolas Sarkozy ellen. Az ellenzéki szocialisták marakodása egyébként Sarkozy kezére játszik, hiszen így különösebb ellenállás nélkül viheti végig a reformprogramját.

Royal a hívei szerint a megújulást képviseli, a bíráló viszont politikai következetlenségét és tapasztalatlanságát róják fel neki. Néhány szocialista vezető kilátásba helyezte, hogy Royal győzelme esetén kilép a pártból. Aubry (aki az Európai Bizottság legendás elnöke, Jacques Delors lánya) annak idején miniszterként alkotta meg legismertebb "művét", a harmincöt órás munkahetet, amelyet amúgy Sarkozy hevesen ellenez.

Royal az első helynek örül
Royal az első helynek örül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.