Hosszabb lesz az orosz elnök mandátuma

Harmadik, s egyben utolsó olvasatban is jóváhagyta tegnap az orosz duma - a törvényhozás alsóháza - a Dmitrij Medvegyev államfő által beterjesztett alkotmánymódosításokat. Ezek szerint az elnöki és a képviselői mandátumok négyről hat, illetve öt évre emelkednek, s a kormány évente egyszer köteles beszámolni munkájáról a parlamentnek. A pénteki szavazáson 392-en voksoltak az alkotmánymódosítások mellett, és 57-en (a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt képviselői) ellenük.

A tervezet most a felsőház elé kerül. Ott a szenátorok 75 százalékának támogatása szükséges, továbbá az alkotmánymódosítások életbelépéséhez a regionális parlamentek legalább kétharmadának jóváhagyása. Ez a folyamat feltehetően egy hónapig tart, kimenetele nem kérdéses. Az 1993 óta érvényben lévő alkotmány első módosításai csak a következő parlamenti, illetve elnökválasztásokra vonatkoznak majd. Medvegyev szerint a reform elősegíti a politikai stabilitást.

A törvénytervezetet két hete nyújtotta be Medvegyev, és a pénzügyi válság ellenére (vagy amiatt) egy hét alatt gyorsan keresztülhajtották a képviselőházon. A Kremlt bírálók szerint az elnöki hatalom kiterjesztése és meghosszabbítása azt szolgálja, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök minél előbb visszaülhessen az elnöki székbe. Moszkvában meg is indult a találgatás: az egyik napilap szerint Medvegyev már az alkotmánymódosítások elfogadása után lemond, és jövőre Putyin indulna az előre hozott választásokon. Sokak szerint, Medvegyev még tavaszig marad. Bár Putyin már kétszer négy évig volt elnök, az alkotmány nem tiltja, hogy újrázzon, ha bizonyos idő eltelt a két elnöki terminus között.

A parlamenti kisebbségben lévő kommunisták arra panaszkodtak, hogy a változtatások egy Oroszországban érezhető "autoriter trend" részeként értelmezhetők. Mindenesetre felmérések azt mutatják, az oroszok 56 százaléka támogatja a hosszabb elnöki mandátumot, míg 29 százalékuk ellenezte azt.

Elemzők szerint a parlament mandátumának meghosszabbítása a Putyin-féle Egységes Oroszország Párt megerősítését szolgálja. A pénteki képviselőházi szavazás előtt egy nappal, a dumában kényelmes többséget élvező Egységes Oroszország Párt kongresszusán (Medvegyev helyett) egyébként az egykori államfő, jelenlegi pártelnök volt a fő szónok. Beszédében húszmilliárd dollár értékű gazdaságserkentő programot hirdetett meg, melynek alapját adócsökkentés adná.

Újabb bizarr epizóddal folytatódott a putyini vezetést bíráló Anna Politkovszkaja újságíró meggyilkolása ügyében folyó per. Az eljárásban három embert vádolnak (egyiküket sem a gyilkosság elkövetésével, vagy megrendelésével, pusztán megszervezésével). Jevgenyij Zubov bíró hétfőn úgy döntött, a tárgyalás nyilvános lesz, ám két nap múlva - arra hivatkozva, hogy az esküdtszék nem akar sajtónyilvánosságot - kizárta az újságírókat. Az egyik esküdt később egy rádióinterjúban elmondta, csak a kamerák, nem az újságírók jelenléte ellen tiltakoztak. Most pedig a bíró azért függesztette fel tíz napra az eljárást, mert azt mondja, a védőügyvédek túl elfoglaltak. Az ügyvédek közölték: ez nem igaz. (BBC)

A képviselők engedelmesen megszavazzák az alkotmánymódosítást a dumában
A képviselők engedelmesen megszavazzák az alkotmánymódosítást a dumában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.