Csinos hölgyek rakosgatják a cseh logót

Ami még néhány héttel ezelőtt kétségesnek tűnt, ma már bizonyosság: mégis Csehország lesz januártól fél éven át az EU soros elnöke. Pedig nem is olyan régen mind többen tették fel a kérdést, vajon a belpolitikai gondokkal szembesülő cseh kabinet és az ingatag pozíciójú kormányfő képes lesz-e eleget tenni uniós feladatainak? Aztán fokozatosan elhallgattak a külfödi és hazai kuvikolások. Főleg azután, hogy Mirek Topolánek cseh kormányfő Párizsban munkaebéden találkozott Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki teljes mellszélességgel kiállt Csehország uniós elnöksége mellett.

Sokat nyomott a latban a cseh ellenzék józan magatartása is. Jirí Paroubek, a cseh szocdemek elnöke bejelentette, hogy ha az elkövetkező hónapokban a kabinet nem követ el szarvashibákat, jövő nyárig nem nyújtanak be ellene bizalmatlansági indítványt.

Mostanság már a lelkes készülődés jellemzi Csehországot. Néhány hete bemutatták a hivatalos videoklipet, amely a Megédesítjük Európát címet viseli. A képsorokon neves cseh személyiségek - különféle pózokban és helyzetekben - dobálnak kávés és teás csészékbe kockacukrot, amely állítólag cseh találmány. Sokkal nagyobb sikert aratott a cseh soros elnökség videós és nyomtatott logója, amelyen csinos hölgyek rakják ki az EU 2009 CZ színes betűket. A nyilvános pályázatra csaknem négyszáz terv érkezett, ezek közül választották ki Ales Najbrt formatervező művét, amely az alkotó szerint az unió sokszínűségét, nyitottságát, kreativitását és könnyedségét jelképezi. A betűk eredeti tipográfiájának szerzője is cseh.

A logót a hivatalos tárgyalásokon és levelezésekben használják majd, kirakják a cseh légitársaság gépeire, de minden bizonnyal a magánszemélyek is örömmel tüntetik fel gépkocsijaikon. Az egyre lelkesebb hangulatot Václav Klaus cseh elnök igyekszik lehűteni, aki e héten Íroszágban ismételgette euroszkeptikus nézeteit - olyannyira, hogy még az ír külügyminiszter is rosszallását fejezte ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.