Sarkozy elemében van

A francia EU-elnökségnek máris két izgalmas tanulságát lehet levonni: egyrészt az előzetesen hosszasan egyeztetett terveket adott esetben pillanatok alatt "átírja" a nemzetközi politika és gazdaság valósága - másrészt sokat számít a soros elnök személyisége és politikai súlya.

Párizs eredetileg négy prioritást jelölt meg a 2008. második fél évében esedékes EU-elnökségre: fenntartható fejlődés/energia/klímaváltozás, bevándorlás, a közös védelmi, illetve a mezőgazdasági politika továbbfejlesztése. Mindezt természetesen egyeztették az előző szlovén, valamint a francia után következő cseh és svéd elnökséggel is. Ehhez képest a legtöbb munkát a grúz-orosz háború és a nemzetközi pénzügyi válság közös megoldásának keresése adta, de oda kellett figyelni a lisszaboni szerződést elutasító Írországra, a pekingi olimpia politikai problémáira és a Mediterrán Unió előkészítésére is.

Nicolas Sarkozy nagyon elemében van: úgy érzi, hogy megtalálta a hozzá méltó feladatot, Európa vezetését. A francia elnök sikeresen ingázott Moszkva és Tbiliszi között, de leginkább arra lehet büszke, hogy folytatódik az EU-orosz párbeszéd. A legjelentősebb eredmény a gazdasági válságra adott közös európai válasz kicsikarása - és ez akkor is igaz, ha ehhez az angol modellt kellett felhasználni.

Azért az eredeti terveket is igyekszik megvalósítani a francia EU-elnökség, így néhány nappal ezelőtt aláírták a közös dokumentumot a bevándorlásról, és jól halad a fenntarthatófejlődés-csomag előkészítése is. A látványos megmozdulásokat a miniszterelnökséghez tartozó európai főtitkárság koordinálja, a rengeteg konferenciára, találkozóra és egyéb eseményre összesen 190 millió eurót költenek. Újdonság, hogy a politikai események mellett megrendezik az Európai Kulturális Évadot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.