Újabb kongói remények

Betartja a tűzszünetet, átengedi a segélyszállítmányokat és támogatja az ENSZ által javasolt békefolyamatot - ígérte meg Laurent Nkunda kongói lázadóvezér tegnap Olusegun Obasanjo egykori nigériai elnöknek, az ENSZ világszervezet néhány hete kinevezett, a konfliktussal foglalkozó különleges követének. "Rendkívül jól" mentek a tegnapi tárgyalások Obasanjo szerint, aki a hét végén találkozott Joseph Kabila kongói elnökkel és az ENSZ Biztonsági Tanácsa tagállamainak nagyköveteivel is. Pénteken pedig Kongó és Ruanda megállapodott abban, hogy közösen lépnek fel a határukon berendezkedett hutu milíciákkal.

Jean Ping, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke vasárnap Strasbourgban az MTI-nek úgy nyilatkozott: van esély arra, hogy az év végéig megszülessen a fegyverszüneti megállapodás a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Azonban már számtalan fegyverszüneti egyezményt írtak alá a háborúk tépázta országban, amelyeket rendre meg is szegtek a lázadók. Nkunda augusztusban vette fel ismét a harcot, ezzel felrúgva a januárban kötött békét. A BBC által idézett megfigyelők most is figyelmeztettek: Obasanjónak "elcsavarta a fejét" az őt elegáns szürke öltönyben, rézveretes sétapálcával és modern szemüvegben fogadó lázadóvezér. A követet az is meglephette: szedett-vedett fegyveresek helyett jól felszerelt sereget talált.

A reményt a békére az is csökkenti, hogy a tárgyalások közepette sem csitultak a harcok. Nkunda és a kormány csapatainak összecsapásairól érkeztek hírek egy faluból, amely Észak-Kivu fővárosától, Gomától 90 kilométerre északra fekszik. Múlt héten a BBC szerint olyan hírek érkeztek, hogy már zimbabwei és angolai katonák is Kongó területére léptek, ami azzal fenyeget, hogy kiújul az 1998 és 2003 között kilenc ország részvételével zajló kongói háború.

Laurent Nkunda azt állítja, hogy serege a kongói tuszikat védi a Ruandából átszökött szélsőséges hutu milíciáktól, akik részt vettek az 1994-es ruandai népirtásban. Nkunda egyik követelése az, hogy tárgyaljon vele a kongói kormány. Kabila azonban ezt mindig elutasította. Nkunda múlt héten emiatt azzal fenyegetőzött: egész Kongót beveszi (ezt egyébként aligha volna képes megtenni).

A konfliktus azonban nem csupán etnikai alapokon nyugszik. Kelet-Kongó gazdag ásványkincsekben, amelyet minden helyi hadúr magának akar megkaparintani. Így ha Laurent Nkundával megállapodást is köt a kormány, majd lefegyverzi a hutu seregeket, akkor még meg kell birkóznia a számtalan - hivatalosan szövetséges - fegyveres csoporttal is, amely magáénak tekinti és kitermeli az értékes ásványokat.

Élelmiszersegélyre váró asszony Kelet-Kongóban  Fotó
Élelmiszersegélyre váró asszony Kelet-Kongóban Fotó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.