2011: kivonulás Irakból

2011 végéig kell kivonulniuk az amerikaiaknak Irakból - áll abban a közös biztonsági megállapodásban, amelyet tegnap a bagdadi kormány elfogadott. A dokumentumot még a parlamentnek is el kell fogadnia, de az irakiak több követelése is bekerült az új szövegbe.

Elfogadta a bagdadi kormány tegnapi ülésén az iraki-amerikai biztonsági megállapodást (SOFA), amelynek értelmében az amerikai csapatok 2011. december 31-ig maradhatnak Irakban. A dokumentumot Ali al-Dabbag kormányszóvivő szerint az ülésen részt vevő 28 miniszterből 27 jóváhagyta, kilencen viszont távol maradtak. A 31 pontból álló szöveget még a parlamentnek is el kell fogadnia egyszerű többséggel. Feltehetően november 24-én szavaznak a megállapodásról.

A megállapodástervezet felhívja az amerikai erőket, hogy a jövő év közepéig távozzanak az iraki városok és falvak utcáiról, 2011 végéig pedig hagyják el az országot. Az amerikaiaknak 2009 során át kell adniuk a bázisaikat, és iraki bírótól vagy a kormánytól származó felhatalmazás szükséges majd ahhoz, hogy otthonokat kutassanak át. Az AP hírügynökség szerint a dokumentum lehetővé teszi az iraki hatóságoknak, hogy amerikai katonák és biztonsági cégeknél dolgozó zsoldosok ellen eljárást indítson, ha azok szolgálaton és bázisukon kívül súlyos bűncselekményt követtek el. A tervezet megtiltja az USA-nak, hogy Irak területét használja a szomszédos Irán vagy Szíria elleni támadáshoz.

Az amerikai és az iraki kormány egy éve tárgyal a szerződés tartalmáról, melynek megszületése egyre sürgetőbb volt, hiszen ez év végén lejár az az ENSZ-mandátum, mely jogalapot adott az amerikai csapatok iraki jelenlétének. Az iraki kormány egy hónapja visszaküldte az egyszer már véglegesített szerződést, mert újabb kérései merültek fel (köztük például az Irakkal szomszédos országok megtámadásának tilalma.)

A erőszak visszaszorulásával az iraki kormány önbizalma erősödött az elmúlt év folyamán, s a kabinet egyre inkább úgy érzi, hogy egyedül is képes fenntartani a rendet az országban. Az ország 18 tartománya közül 13-ban iraki erők viszik a parancsnokságot, és az idei évben átvették a síita milíciák elleni harc irányítását is. Iraki tisztségviselők azonban jelezték, továbbra is szükségük van amerikai támogatásra a szunnita szélsőségesek elleni harcban Bagdadban és négy északi tartományban, továbbá logisztikában és tüzérségi kapacitásban. Tegnap 15 ember halt meg Bagdadtól északra egy merényletben. Az Egyesült Államok jelenleg mintegy 150 ezer katonát állomásoztat Irakban.

Az iraki vezetők tárgyalási győzelemként értékelik az amerikai csapatok távozási határidejének kijelölését. A hamarosan leköszönő amerikai elnök, George Bush kormánya hosszú ideig ellenezte, hogy bármilyen menetrendet állapítsanak meg. Az iraki politikusok úgy érzik, könnyebb lesz elfogadni a megállapodást Barack Obama megválasztása után, aki az iraki csapatkivonás híve. A síiták körében befolyással bíró Irán viszont változatlanul ellenzi a megállapodást, ahogy Muktada asz-Szadr hitszónok pártja is. A legnagyobb szunnita politikai tömörülés pedig referendumot szeretne tartani a szerződésről.

Hamis New York Times-címlap hirdeti az iraki háború végét 2009. július 4-i keltezéssel, mögötte az eredeti kiadás. A politikai akcióikról ismert The Yes Men-csoport által ingyenesen osztogatott 14 oldalas kiadvány szerint Bush elnök ellen eljárás ind
Hamis New York Times-címlap hirdeti az iraki háború végét 2009. július 4-i keltezéssel, mögötte az eredeti kiadás. A politikai akcióikról ismert The Yes Men-csoport által ingyenesen osztogatott 14 oldalas kiadvány szerint Bush elnök ellen eljárás ind
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.