A változó szavazótáborok elemzése

Barack Obama sikerére úgy is tekinthetünk, mint John McCain kudarcára. Gyakorlatilag minden választói jellemzőt alapul véve - így életkor, faji hovatartozás, vallás, jövedelem és lakóhely - McCain elveszítette mindazt, amit George W. Bush négy évvel ezelőtt megnyert.

Obama esetében ennek ellenkezője történt. Szinte minden választói csoportban jobban teljesített, mint John Kerry1 - bizonyos esetekben sokkal jobban.

A leendő elnök átütő győzelmet aratott a feketék, a spanyol ajkúak és a 30 évnél fiatalabbak körében. Fontos bizonytalan választói csoportokban hódított el szavazókat, így a katolikusok, az elővárosi lakosok és a politikailag függetlenek között, sőt még a veteránok körében is. Nyert a közép-nyugaton, ahol Kerry veszített. S még olyan tipikusan megbízhatóan republikánus csoportokban is előretört valamelyest, mint a fehérek, a konzervatívok, a déliek és a rendszeres templomba járók.

Mély generációs szakadékra derült fény. A 45 évnél fiatalabb szavazók Obamát támogatták, míg a 60 éven felüliek Mr. McCaint. A többiek megosztottak voltak.

Az eredményeket nézve lehetségesnek tűnik, hogy jelentős politikai átrendeződés küszöbén állunk. A magukat demokrataként vagy republikánusként definiáló szavazók között hét százalékponttal nőtt a különbség, ezzel a demokraták 1980 óta példátlan előnyre tettek szert.

A 2008-as választások e jellemzése az Edison Media Research és a Mitofsky International által a szavazás napján készített felmérésén alapul, melynek során országszerte 300 szavazókörben 17 836 szavazót kérdeztek meg közvetlenül azután, hogy voksoltak, illetve telefonon kérdeztek meg 2378 olyan szavazót, aki a lakhelyétől távol vagy a választás napját megelőzően adta voksát2.

Nézzünk néhány részletet!

A 30 éven aluli szavazók közül 34 százalékponttal többen támogatták Obamát, mint McCaint. Csak Ronald Reagan és Bill Clinton közelítette meg ezt az eredményt 1984-ben, illetve 1992-ben a maga 19-19 pontos, ebben a korcsoportban felmutatott előnyével - már ha ezt közelinek lehet nevezni.

The New York Times

Az ezen az oldalon közölt, az amerikai elnökválasztással foglalkozó cikkek a The New York Timesban jelentek meg. Szerkesztett változatuk közlése a Népszabadság és a The New York Times megállapodása alapján történik. A lábjegyzetekkel a magyar olvasók tájékozódását kívánjuk segíteni.

Az idősebb választók alkották az egyetlen korcsoportot, amelyben a többség McCaint támogatta. 1984-ben Reagant támogatták, ám a Clinton-években átálltak a demokratákhoz. Négy éve minden más választói korcsoportba tartozókkal összevetve, ők voltak Bush legerősebb támogatói.

A feketék 95 százaléka Obamára szavazott, ami rekord. Obama azokat a spanyol ajkú szavazókat is visszanyerte, akiket még Bush hódított el. A fehér választók többsége továbbra is a republikánus jelöltet támogatta. A kivételt a 30 évnél fiatalabb fehérek képezték. Obamát támogatták, pedig 2000-ben és 2004-ben Bushra szavaztak.

A szavazók 74 százaléka volt fehér, ami az elnökválasztásokon készült országos exit pollok alapján az eddigi legalacsonyabb arány. A szavazók 13 százaléka volt fekete, ami az eddigi legmagasabb részvételi arány, ám csak csekély emelkedést jelent.

Négy évvel ezelőtt a republikánusok és demokraták egyaránt a szavazók 37 százalékát tették ki. Idén a választók 39 százaléka mondta magáról, hogy demokrata, és 32 százaléka azt, hogy republikánus.

Obama elnyerte a független szavazók többségének támogatását, most először fordult elő, hogy egy demokrata jelölt erre képes volt, azóta - 1972 -, hogy exit pollok készülnek.

McCainnek erős volt a támogatottsága azok körében, akiknek elmondásuk szerint a családjuk jobb anyagi helyzetben van, mint négy évvel ezelőtt. Obama nyert azok között, akiknek romlott az anyagi helyzete.

Az alacsonyabb jövedelműek általában a demokratákra szavaznak, és ebben az évben is így tettek. Obamára szavazott az 50 000 dollár éves összjövedelmet el nem érő háztartásokban élők 60 százaléka. Obamát támogatta azoknak a szavazóknak a többsége is, akik évi 200 000 dollárnál többet keresnek, ami figyelemre méltó fordulat egy demokrata jelölt esetében. Négy évvel ezelőtt Bush a jómódú szavazók körében teljesített a legjobban.

A városlakók Obama mellé álltak. A kisvárosi és vidéki lakosok McCaint választották. Az elővárosokban élők megosztottak voltak. Az elővárosi nők többsége Obamára szavazott, a legtöbb elővárosi férfi McCainre.

Obama többséget szerzett északkeleten, a középnyugaton és nyugaton. McCain délen győzedelmeskedett, amit 2000 óta mindig a republikánusok tartanak a kezükben.

A cikk elkészítésében részt vett Orville Buddo

1 A Demokrata Párt jelöltje a 2004-es elnökválasztáson.

2 Az USA 30 állmában lehetséges a személyes vagy postai úton történő korai szavazás azok számára, akik a választás napján valamilyen okból nem tudnak a lakóhelyük szerinti körzetben szavazni.

Az eredeti cikk 2008. november 9-én jelent meg a New York Times hasábjain

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.