Hillary Clinton az Obama-kormányban?

"Szégyellje magát, Barack Obama!" - mondta még az év elején, Ohióban a felindult Hillary Clinton, a sárdobálástól korántsem mentes demokrata előválasztási kampány idején. Mára megváltozott a helyzet: az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben alulmaradt New York-i szenátornő felkereste Chicagóban a megválasztott elnököt. Annyi megerősítést nyert: a találkozóra valóban sor került, mégpedig Obama kezdeményezésére.

Egyes források szerint a külügyminiszteri poszt betöltése került szóba, ezt azonban azóta sem erősítették meg. New Yorkba visszatérve Clinton kitért a válasz elől, a kérdezőket a megválasztott elnök csapatához irányította.

Korábban a legutóbbi demokrata elnök feleségét Obama lehetséges alelnökjelöltjeként is emlegették, de kapcsolatukat még sokáig megterhelték az egymás elleni kampányban szerzett sebek. Ha valóban a külügy irányításáról lenne szó, úgy Hillarynak azzal is számolnia kell: míg Obama - nemzetközi háttere dacára - a világpolitikában viszonylag tapasztalatlan, alelnöke, Joe Biden nagyon is járatos benne. Ez akkor is bizonyos nyomás alá helyezi a leendő főkülügyért, ha Biden "a legveszélyesebb alelnöknek" nevezte elődjét, a poszt szokványos határait bőven tágítgató Dick Cheneyt - akinél egyébként a minap feleségével együtt szívélyes légkörben tette tiszteletét. Ha Hillary bekerül a kormányba, úgy ez abból a szempontból is jelentőssé válik, hogy a minden fronton változásokat ígérő Obama mennyiben tud távolságot tartani - politikában és személyi összetételben - a Clinton-örökség egészétől. A külügyminiszteri poszt várományosaként a többi közt John Kerry demokrata, illetve Richard Lugar republikánus szenátort, valamint Bill Richardson új-mexikói kormányzót, Clinton egykori energiaügyi miniszterét és volt ENSZ-nagykövetet is emlegetik. Friss hírek szerint Robert Gibbs elnöki szóvivői, David Axelrod pedig fehér házi főtanácsadói posztot kaphat - mindketten kampányszerepüket vinnék tovább.

Obama egyébként bejelentette: vasárnaptól lemond szenátori mandátumáról. Helyére Illinois állam (demokrata) kormányzója állíthat jelöltet. Biden még nem határozott, várhatóan még januárban is visszatér a Capitoliumra, de helyére, Delaware egyik szenátori tisztére azonos nevet viselő fia az esélyes.

Amikor még egymás ellen csatáztak
Amikor még egymás ellen csatáztak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.