A bátor szlovák asszony, aki államfőjelölt is

Az elmúlt hetek és napok szlovák-magyar szócsatáiban és a szélsőségesek hangzavarában jórészt hallgattak a szlovák ellenzéki politikusok. Kivéve Iveta Radicovát, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKU) egyik alelnökét, aki a hét elején a szlovákiai Révkomáromot Komárommal összekötő Erzsébet hídon jelképesen és a valóságban is szembement az útlezáró Jobbik és a Magyar Gárda tagjaival. Bugár Bélával, a Magyar Koalíció Pártjának parlamenti képviselőjével és Bastrnák Tibor polgármesterrel közösen kétnyelvű, Együtt békességben feliratú táblát tartott magasba.

A szőke hölgy nem először áll ki a szlovák-magyar megbékélés ügyében. Az idén júniusban Robert Fico és Ivan Gasparovic durva bírálatai ellenére elment a Magyar Koalíció Pártja megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre, ahol fel is szólalt: - Nincsenek, nem lehetnek első- és másodrendű polgárok Szlovákiában. Szlovákok, magyarok egymásra vagyunk utalva - hangsúlyozta vastapsot aratva.

Aki nem ismeri eddigi pályafutását, aligha hiszi el, hogy az ötvenkét éves, közvetlen modorú hölgy egyetemi tanár, a bölcsészettudományok doktora, aki az oxfordi egyetemen is tanult. Két évig munka-, szociális és családügyi miniszter volt Mikulás Dzurinda első kormányában, azóta parlamenti képviselő. A legutóbbi parlamenti választásokon pártjának listáján ő kapta a legtöbb támogató szavazatot.

Ezért is jelöli őt a három szlovák ellenzéki párt - köztük az MKP - az államfői posztra. Néhány hét leforgása alatt sikerült markánsan elhatárolódnia Ivan Gasparovic jelenlegi elnöktől, akinek újraválasztását a Robert Fico vezette Smer és Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) támogatja. Iveta Radicová a polgári értékrend és a jószomszédi kapcsolatok híve.

Az államfőjelöltek népszerűségi listáját jelenleg Ivan Gasparovic vezeti, 50 százalék körüli támogatottsággal, egyetlen számottevő vetélytársa éppen Iveta Radicová, aki hónapról hónapra farag le kezdeti nagy hátrányából, amely mostanság még mindig több mint tíz százalék. A jövő év tavaszán esedékes voksolásig azonban lényegesen megváltozhat a helyzet.

Iveta Radicová a polgári értékrend és a jószomszédi kapcsolatok híve
Iveta Radicová a polgári értékrend és a jószomszédi kapcsolatok híve
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.