Vizsgálati eredmény - kételyekkel

Egy matróz gombnyomása okozta húsz ember halálát az orosz atom-tengeralattjárón - állítja az orosz ügyészség nyomozóbizottsága (SZK). Szakemberek és érdekvédők azonban kételkednek a múlt szombati tragédia után meglepő gyorsasággal kiadott nyilatkozat megalapozottságában.

A K-152-es típusú Nerpa fedélzetén tizenhét polgári szakember és három katona fulladt meg, amikor látható ok nélkül bekapcsolt az automatikus tűzoltó berendezés, freongázt fecskendezve az oxigén kiszorítására. Bár a vizsgálat még folytatódik, az SZK hivatalos képviselője csütörtökön egyértelműen a matrózt nevezte meg bűnösként. Vlagyimir Markin szavaira reagálva a Társadalmi Kamara - a Vlagyimir Putyin korábbi államfő által néhány éve életre hívott 120 fős testület - tagja, Alekszandr Kucserena ügyvéd megjegyezte: a bűnösséget csak bíróság mondhatja ki. Az érdekvédő szerint felvetődik a nyomozás objektivitásának kérdése.

Kételkedik a többéves tapasztalattal rendelkező matróz bűnösségében a még tesztelés alatt álló, hivatalosan csak az év végén hadrendbe állítandó Nerpa legénysége is - jelentette az Interfax. Az Echo Moszkvi orosz rádió szintén névtelen szakértői forrásra hivatkozva elmondta: a rendszer kézi bekapcsolásához többszöri jóváhagyás szükséges, egyetlen gombnyomással beindítani egy matróz nem tudná.

Sokan hadiipari érdekeket látnak a mögött, hogy az SZK az emberi mulasztással magyarázza a balesetet technikai okok, konstrukciós hiba helyett: a tervek szerint a Nerpát az indiai hadsereg lízingelné 2009-től tíz éven át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.