Sebeiket nyalogatják a republikánusok

Ki emlékszik rá, hogy ki lépett a Holdra másodiknak? John McCain a rá leadott mintegy 56 millió szavazat ellenére igen gyorsan a feledés homályába vész, amint Arizona szenátoraként visszatér a fegyveres erőket felügyelő bizottság rangidős ellenzéki tagjának szerepéhez. Ráadásul vesztesként nem mindenki szeret már azonosulni vele: a Facebook közösségépítő portálon a republikánus elnökjelölt "barátai" közül több mint kétezren egyszerűen törölték őt a hatszázezerből a választások utáni napokban.

A kongresszusi választásokat is elveszített Republikánus Pártot ugyanakkor a hogyan tovább foglalkoztatja. - Ha a párt egy vállalkozás része volna, úgy most fejek hullanának - így a csütörtöki The Washington Post, a 16 konzervatív kormányzó miami tanácskozásán elhangzottak kapcsán. A pártot George W. Bush kínos öröksége nyomja - 76 százalékos elutasítottsági mutatója történelmi rekord, magasabb, mint Richard Nixoné a Watergate-botrány idején. Egyik veterán szenátoruk, az alaszkai Ted Stevens korrupciós pere miatt is magyarázkodhatnak, kollégája, Larry Craig pedig nemrég egy reptéri szexbotrány miatt vonulhatott vissza. - Nem hoztuk helyzetbe magunkat, hogy a változó Amerikát szolgáljuk - mondják Miamiban, ahol utaltak arra is: adóügyben átadták a terepet a demokratáknak, és a technológiai (online) forradalomról is lemaradtak. Miközben Barack Obama McCainhez képest milliós fölényben gyűjtötte a "barátokat" és a kampány internetes támogatóit, a republikánusok egy ósdi módszert, a jobbára negatív kicsengésű "ronothívásokat" erőltették.

A floridai városban tartotta a választások óta első sajtótájékoztatóját Sarah Palin, Alaszka kormányzója, volt alelnökjelölt is. Korábbi támadó hangvételét feladva meglepően elismerően nyilatkozott Obamáról, és úgy vélte: a republikánusoknak nem szabad engedniük a "megszállott, szélsőséges pártoskodásnak". Palin az utóbbi időben kezdett csak söprögetni a konzervatívok háza táján. Felvetette például: miként lehet, hogy republikánus elnök alatt halmoztak fel tízezermilliárd dollár államadósságot, vagy mitől mehetett félre az iraki háború? Ambícióit is sem adta fel. - Ha nyitva lesz egy ajtó 2012-ben vagy négy évvel később, és ez olyasvalami lesz, ami jó a családomnak, az államomnak, az országomnak, és nekem is lehetőség, akkor behatolok majd azon az ajtón - nyilatkozta. Hogy 2012 miatt-e vagy sem, McCain és Palin most elismerően nyilatkozik egymásról, noha a színfalak mögülről érkeztek hírek nézeteltérésekről, összezördülésekről. Arról például, hogy a kormányzónő - aki még nyolc év múlva is csak 52 éves lesz - nem engedelmeskedett a McCain-stábnak, és nem állt ki azon képviselőjelöltjeik mellett, akikkel nem értett egyet. Nincs ezen mit csodálkozni, ők maguk nevezték Palint "mavericknek", vagyis olyasvalakinek, aki nem illeszkedik a "nyájba"...

Palin és McCain - október végén, amikor még reménykedtek
Palin és McCain - október végén, amikor még reménykedtek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.