Semmi sem dőlt még el

Ma tartják az azerbajdzsáni Bakuban a negyedik energia-csúcstalálkozót, melyen többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felszólal.

Az először 2006 májusában, Krakkóban megrendezett konferencia elvileg a Kaszpi-tengert a Baltikummal összekötő Odessza-Brody olajvezetékre, illetve olaj- és gázforrások biztosítására koncentrál, de a részvevők névsorából is kitűnik: a diverzifikálással kapcsolatban elsősorban az Európai Unió negyedik energiafolyosója, azaz a 2012-re tervezett Nabucco lesz terítéken. Finnországtól Törökországig Bakuban lesz minden állam-, illetve kormányfő, Samuel Bodman amerikai energiaügyi miniszter, Matthew Bryza, az amerikai külügyminisztérium Közép-Ázsiával és energetikai kérdésekkel foglalkozó államtitkár-helyettese, és Andris Piebalgs, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa.

A Nabucco-projekt jelen állás szerint két praktikus gonddal küzd: biztosítani a tranzitútvonalat (Törökországgal) és megfelelő mennyiségű gázt találni a vezetékbe (Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Kazahsztán és Irak merülnek fel). - Nagyon bonyolult a projekt, sok munka van még az első kapavágásig - fogalmazott lapunknak Bayer Mihály, Nabucco-nagykövet. - Az egyik kérdés a tranzitfeltételek megteremtése és rögzítése, a kormányközi megállapodás aláírása, és ebben történt haladás - mondta a nagykövet. Az Európa és a Kaszpi-tenger körüli lelőhelyek közé ékelődött Törökország gázfelhasználása az elmúlt években nőtt, s a hírek szerint a tervezett vezetékben futó gáz 15 százalékát Ankara megtartaná magának, és az átlagnál magasabb tranzitdíjat is követel. A héten Piebalgs Ankarában és Bakuban is járt. Mint szóvivője, Ferran Taradellas lapunk megkeresésére elmondta: úgy néz ki, sikerül 2009 januárjában aláírni Törökországgal a kormányközi szerződést, amely alapvetően a politikai elkötelezettséget rögzíti.

Deák András György, a Magyar Külügyi Intézet Oroszországgal és energiapolitikával foglalkozó főmunkatársa hozzáteszi: kulcsfontosságú, hogy a tranzitrezsim megbízható legyen. A szakértő szerint nagy előrelépés lenne, ha sikerülne rávenni a törököket, hogy normál tranzitőr szerepet töltsenek be. Ezért Deák azt javasolja, hogy Ankarába is kellene járni, nemcsak Bakuba - Gyurcsány Ferenc az idén negyedszer találkozik azeri vezetőkkel. A szakértő egyébként hibának tartja, hogy a kormányfő így "belebogozódott" az ügybe, ami Magyarországon lojalitási kérdéssé vált. Hozzátette ugyanakkor, hogy konstruktív szerepkör is lehet belőle, és a konkurens gázvezetéken dolgozó oroszok tőlünk sokkal inkább elfogadják ezt a szerepet, mint a lengyelektől vagy a baltiaktól.

- A magyar diplomáciai törekvés illeszkedik az EU dél-kaukázusi térséggel folytatott politikájába, a negyedik energiafolyosót megteremteni kívánó politikába, s illeszkedik Magyarország energiadiverzifikációs szándékához is - vélekedett Bayer Mihály nagykövet.

A Nabucco-projekt előtt álló másik kérdés, a vezeték megtöltése gázzal. - Az azeri gáz nem elég, az induláshoz szükség van türkmén gázra is. Kazahsztán és Türkmenisztán képviselői is jelen lesznek Bakuban, így alkalom nyílik majd a "folyosói diplomáciára" - emelte ki a nagykövet. A bakui csúcstalálkozóval párhuzamosan folyó EU-török, -azeri és -türkmén tárgyalások fontosságát emelte ki Taradellas szóvivő is, és elmondta: Ilham Aliyev azeri államfőt nagyon érdekli az európai piac, feltéve, ha biztos tranzitútvonal áll rendelkezésre. Baku tehát eddig nem kötelezte el magát, s állítólag a gáz tranzitálásának költségeit sem szeretné megfizetni. Moszkva Közép-Ázsia tartalékai, és így az azeri gáz iránt is aktívan érdeklődik: folyamatos a licitálás az európaiak által kínált árakra. A verseny igen komoly.

Bayer elmondta: az azeri Shah Deniz II gázmezővel kapcsolatban a brit BP és a norvég StatoilHydro által dominált konzorciumnak kell döntenie hamarosan arról, hogy kitermelik-e. Ám előbb el kell adni a gázt a húszmilliárd dolláros befektetéshez. Oroszországnak mind a napi fogyasztásához, mind a nemzetközi kötelezettségei miatt kell még gáz. - Ám semmi sem dőlt még el Azerbajdzsánban, illetve a többi szovjet utódállamban - mondta Bayer. A nagykövet azt is említette, hogy néhány hete megjelent egy független nemzetközi konzorcium auditja Türkmenisztán egyik gázmezőjéről, mely szerint csak azon a gázmezőn 6000 milliárd köbméter gáz található. - Türkmenisztán mellett a Nabucco Kazahsztánból, Irakból, és a nukleáris vita rendeződése után akár Iránból is felvehet gázt - mondta Bayer. A gázvezeték történetében a bakui után a következő fejezetet Budapest írhatja, ahol január 26-27-én Nabucco-konferenciát tartanak.

A német RWE cég 2008 februárjában csatlakozott a Nabucco-projekt öt részt vevő vállalatához
A német RWE cég 2008 februárjában csatlakozott a Nabucco-projekt öt részt vevő vállalatához
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.