Őrizetben a tajvani exelnök

Korrupció, pénzmosás, közpénzek hűtlen kezelése és okmányhamisítás gyanújával őrizetbe vették kedden Chen Shui-bian, előző tajvani elnököt. Már két évvel ezelőtt felmerültek ezek a gyanúk, de akkor nem indulhatott ellene per, mert elnökként mentelmi jogot élvezett. Családtagjai ellen viszont már akkor is indítottak eljárást.

A tajvani televíziók képeket mutattak arról, amint a hatóságok képviselői elvezetik a bilincsbe vert exelnököt az ügyészségről egy tajpeji kerületi bíróságra. Chen közölte, politikai indítékból folyik a per ellene, mert az új tajvani elnök, Ma Ying-jeou Peking kedvében akar járni, és meg akarja torolni, hogy a függetlenségpártiak (Chen haladó demokratái) tüntetéseket szerveztek Tajpejben a népi Kínából érkezett tisztségviselők ellen. (A múlt héten írtak alá megállapodást heti több mint száz közvetlen légi járatról, és a kikötők közti forgalom engedélyezéséről is.) Az exelnök ezúttal is Tajvan függetlenségét éltette, miközben Peking szakadár tartományának tekinti az 59 éve ténylegesen önálló, de nemzetközi jogilag Kínához tartozó szigetet.

Mint utóbb az AP hírügynökség jelentette, Chent az ötórás kihallgatás után kórházba szállították, s ezért felfüggesztették a bírósági eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.